Loon op Zand wil inspelen op grote vraag naar huurwoningen
KAATSHEUVEL – Loon op Zand gaat nog sterker inzetten op de bouw van huurwoningen. Vooral bij senioren en starters wordt huren steeds populairder. De gemeente wil inspelen op de snel veranderende woningmarkt. Daarom heeft ze alle bouwprojecten nog eens goed tegen het licht gehouden. Er moet niet te veel tijd meer gestoken worden in te onzekere en risicovolle initiatieven.
De gemeente Loon op Zand mag de komende tien jaar ruim 1.000 woningen bouwen. Er liggen diverse bouwplannen voor de drie dorpen. Waar de gemeente niet op zit te wachten zijn zaken als leegstand, desinvesteringen en te veel onderlinge concurrentie tussen bouwprojecten. Daarvoor zijn duidelijke keuzes nodig.
Het bureau Gerrichhauzen en Partners heeft een quick scan gemaakt van het woningbouwprogramma 2012. Belangrijke vraag daarbij is welke bouwprojecten met voorrang uitgevoerd moeten worden en welke niet. Eén van de conclusies is dat Loon op Zand zich de komende jaren nog méér moet richten op de huursector en het minder dure koopsegment. Vooral bij de huurwoningen voor senioren dreigt een tekort.
De vraag naar duurdere eengezinswoningen, appartementen en tweekappers en vrijstaande woningen neemt juist af. Veel van dit soort projecten zouden daarom naar achter geschoven kunnen worden.
De gemeente heeft nu een lijst met kansrijke plannen, onzekere plannen en risicovolle bouwplannen. Die laatste categorie heeft voorlopig geen prioriteit meer. Bij het samenstellen van de lijst is niet alleen gekeken naar de vraag op de woningmarkt. Diverse projecten in de dorpen zijn al ver in uitvoering en moeten nu ook echt snel afgerond worden. Daarnaast zijn er bouwplannen die voor het beeld van het dorp heel belangrijk zijn. Zo staat de woningbouw in het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel heel hoog op de prioriteitenlijst.
„De lijst is niet in cement gegoten”, benadrukt wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). „Er kunnen redenen zijn dat een plan weer meer prioriteit krijgt of juist niet. We houden de ontwikkelingen op de woningbouwmarkt in ieder geval goed in de gaten. Door duidelijke keuzes kunnen we de gemeentelijke middelen in ieder geval efficiënter inzetten.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home