Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juni 21, 2007

Kaatsheuvel krijgt 'bruisende huiskamer'

KAATSHEUVEL - Twijfels heeft hij niet. Integendeel. Hij bulkt van zelfvertrouwen en enthousiasme. Want wethouder Hans Waijers weet het zeker: Kaatsheuvel krijgt zijn 'Bruisend Dorpshart'. "Het gaat daadwerkelijk gebeuren. Nu is het belangrijk dat het plan ook echt gaat leven", zegt hij.
Voor hem geldt de uitdrukking 'Eerst zien en dan geloven' zeker niet meer voor het Bruisend Dorpshart. Als niks tegenzit, kunnen volgens Waijers de bouwers in de loop van volgend jaar aan de slag. En in 2010 is het karwei een heel eind achter de rug. "Dan heeft Kaatsheuvel in het centrum een huiskamer waar het gezellig is en waar het goed toeven is."
Ambitieus is het plan, zeker voor Kaatsheuvelse begrippen. Het Bruisend Dorpshart vergt 'tientallen miljoenen' euro's. Het is de grootste investering in de historie van het dorp. "Dat is het ook waard. Kaatsheuvel heeft recht op een sfeervol, kwalitatief hoogstaand centrum", zegt Waijers.
Wat nu voor het Bruisend Dorpshart aan plannen op tafel ligt, betekent volgens de wethouder zeker een cultuurschok voor Kaatsheuvel. De Nieuwe Markt wordt immers een echt plein, een plein met bebouwing er omheen. "Wat er nu ligt, noem ik geen plein. Dat is een vlakte", zegt Waijers. Ook de voorgangers van de Nieuwe Markt waren niet meer dan vlaktes zonder kraak of smaak. Het enige frivole was tot tientallen jaren geleden de muziekkiosk. "Kaatsheuvel moet nog wennen aan de gedachte dat daar nu een echt plein komt", weet Waijers.
Het Bruisend Dorpshart omvat straks de Nieuwe Markt en de directe omgeving. Er is plaats voor een sociaal-cultureel centrum (een nieuwe Werft met bibliotheek), voor woningen, voor horeca, voor dienstverlenende bedrijven, voor ondergronds parkeren, voor detailhandel en voor een gerenoveerd en uitgebreid of een nieuw gemeentehuis.
Een plan van deze allure is volgens Waijers nooit eerder vertoond in Kaatsheuvel. Het mag ook een paar centen kosten. De gemeente steekt er zelf een kleine 11 miljoen in. Voor de rest - om tactische redenen wil Waijers geen andere bedragen noemen - gaat Loon op Zand in zee met projectontwikkelaars en andere partners. "We hebben natuurlijk onderzocht of dit plan haalbaar is. Drie partijen hebben aangegeven dat ze graag mee willen doen en dat ze ook risico willen dragen. Het is wat overdreven, maar mogelijke partners staan in rijen voor de deur", aldus Waijers. Het plan ligt er nu in grote lijnen. Architecten gaan aan de slag met de uitwerking. Tegelijkertijd gaan procedures lopen om de uitvoering mogelijk te maken.

Labels: