Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, oktober 25, 2007

'Gemeentehuis is basis Bruisend dorpshart'

KAATSHEUVEL - Zes jaar geleden stapte horeca-ondernemer Luuk Broos (51) het gemeentehuis van Kaatsheuvel binnen met een plan om het dorpshart daar wat meer te laten swingen. Deze week legde Gemeentebelangen een plan op tafel dat wel erg grote overeenkomsten vertoont met het oude plan van Broos. "Terwijl ik daar nog geen dank-je-wel voor heb gehad", reageert de ondernemer.

Broos, eigenaar van Chalet Fontaine, wilde destijds een discotheek in de brandweerkazerne, diverse restaurantjes in de Rabobank en een partycentrum en een grand café in het gemeentehuis. De ondernemer ontvouwde zijn plan in 2001. Dat was op het moment dat hij uitbreiding van activiteiten zocht naast die in horeca-complex Chalet Fontaine.
Kwaad is Broos na de publicatie van Gemeentebelangen niet. Het steekt hem alleen dat er met zijn plan al die jaren niets gedaan is; dat daar ook geen elementen uit zijn overgenomen. Want een gemeentehuis dat zowat 80 procent van de tijd leegstaat, is in zijn ogen eigenlijk schandalig. En juist dat gemeentehuis is in de ogen van Broos de bepalende factor voor de hele ontwikkeling van het dorpshart van Kaatsheuvel. Zijn advies: "slopen of strippen dat foeilelijke gebouw". Broos verwacht dan ook dat het plan voor een 'Bruisend Dorpshart' alleen succes heeft wanneer dat gemeentehuis doortastend wordt aangepakt. "Alle kantoorfuncties in dat gebouw kunnen naar een bedrijventerrein. Een goed voorbeeld dat die aanpak werkt, is de Rabobank. Die bank is ook verhuisd uit het centrum en daar was Kaatsheuvel ook zeer sceptisch over. Maar het werkt dus wel", stelt Broos.
Het stoort hem ook dat gemeente Loon op Zand in de achterliggende jaren 'bakken met geld' heeft uitgegeven voor allerlei onderzoeken door gespecialiseerde bureaus.
Op de Markt wil hij alleen nog een loket of balie van de gemeente. De vrijkomende ruimte zou gedeeltelijk aan een klein theater opgeofferd kunnen worden. Alleen dan verwacht Broos dat horeca-ondernemers naar die Markt komen om zich daar te vestigen. Bovendien zou de gemeenteraad nog steeds kunnen vergaderen in het gebouw aan de Markt.
Broos hoeft zelf niet zo nodig een nieuw avontuur aan de Markt. Hij heeft zijn handen vol aan zijn huidige activiteiten. Hij zegt vooral begaan te zijn met de leefbaarheid in Kaatsheuvel. Veel verwacht hij overigens niet van het Bruisend Dorpshart. "Ik denk niet dat ik dat nog ga meemaken. Als ik naar m'n eigen bedrijf kijk: ik ben groot geworden door m'n mensen mee te laten denken en praten. Als je ziet hoe de gemeente in de afgelopen zes jaar bijvoorbeeld met mijn plan omgaat, dan wekt dat nauwelijks vertrouwen."