Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, april 03, 2008

Loon op Zand wapent zich tegen langdurige stroomuitval

Naar aanleiding van verschillende gebeurtenissen in het land waarbij de stroomvoorziening voor langere tijd uitgevallen is, zoals onlangs in de Bommelerwaard heeft gemeente Loon op Zand op verzoek van Essent een inzetplan van noodstroomaggregaten gemaakt. Hierbij geeft de gemeente zelf prioriteiten aan objecten die het eerst voorzien moeten worden van noodstroom. Het inzetplan gaat deel uit gaan maken van het plan crisismanagement en operationeel worden als de gemeente geconfronteerd wordt met langdurige stroomuitval.
Essent heeft als vuistregel dat er sprake van een calamiteit is wanneer meer dan duizend aansluitingen getroffen zijn en het herstel langer duurt dan vier uur. Loon op Zand heeft 14 objecten prioriteit 1 gegeven. Daaronder vallen de gebouwen die te maken hebben met openbare orde en veiligheid en volksgezondheid zoals het politiebureau, de brandweerkazerne, het gemeentekantoor, de Venloene, de Vossenberg, de Eekhof, de Werft en de Wetering en woonzorgcentra van Prisma. De kinderdagverblijven en plaatsen waar naschoolse opvang plaatsvindt hebben prioriteit 2 gekregen. Alle overigen zoals bewoners hebben prioriteit 3 meegekregen. Er wordt van uitgegaan van het feit dat de zelfredzaamheid van deze groep groot is waardoor ze gedurende langere tijd zonder stroom uit de voeten kunnen. Nu het college prioriteit aan objecten aangewezen heeft gaat Essent de locaties bezoeken om te onderzoeken of de inzet van noodstroomaggregaten technisch realiseerbaar is. Daarna volgt de implementatiefase. Dit houdt in dat de gegevens ingevoerd gaan worden in het Essent data systeem. Tijdens een calamiteit wordt dit systeem geraadpleegd en kan direct bepaald worden waar en hoe noodstroomaggregaten ingezet kunnen worden.