Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 11, 2008

Zoemertje moet hangjeugd weren

KAATSHEUVEL - Om de overlast van hangjongeren bij het winkelcentrum Hoofdpoort in Kaatsheuvel tegen te gaan, komt er een proef met een mosquito.

Het gaat daarbij om een apparaat dat een irritante hoge zoemtoon uitstoot. Uit tests is gebleken dat jongeren de toon gemiddeld niet langer dan zes minuten kunnen verdragen en dus vertrekken.

Het de bedoeling om in Kaatsheuvel de (gehuurde) mosquito een maand lang te plaatsen bij de ingang van Hoofdpoort die aan het parkeerterrein grenst. Daarna wordt gekeken of de proef een definitief vervolg krijgt en er zo'n apparaat wordt aangeschaft.

Volgens woorvoerder Jörgen Lips van de winkeliers in Hoofdpoort is er nog net niet dagelijks sprake van overlast door hangjongeren. De overlast varieert van het achterlaten van afval tot het lastig vallen van het winkelend publiek, onder meer door het crossen met brommers.

De aanpak van het probleem met een mosquito is een initiatief dat voorvloeit uit het behalen van het keurmerk 'veilig ondernemen' voor het Kaatsheuvelse winkelgebied. Volgens wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen) is het ophangen van een mosquito wettelijk toegestaan en is er geen vergunning voor nodig. De locatie bij Hoofdpoort is particulier gebied van Hoofdpoort.

Bert Muhren, technisch manager van SCM Vastgoed, beheerder van Hoofdpoort, heeft de gemeente erop gewezen dat in verschillende gemeenten de politiek moeite heeft met het ophangen van mosquito's. "Er zijn juridisch nogal wat bezwaren tegen een mosquito te bedenken. Er lopen nog landelijke onderzoeken. Een mosquito verplaatst alleen de overlast", aldus Muhren. Volgens een gemeentezegsman gaat er meer gebeuren dan alleen de inzet van een mosquito om de problematiek van de hangjeugd op te lossen.

3 Comments:

Blogger Gerard said...

Het geluid van dat ding kan alleen gehoord worden door personen jonger dan 25 jaar. Dat lijkt goed, maar is heel verkeerd. Wat te denken van babys als de moeders (die dat geluid niet horen)voor de hoofdpoort gezellig een kwartiertje gaan staan buurten?? Dat kleine brakkie wordt dan ongevraagd een kwartier lang blootgesteld aan dat geluid. Zou dat misschien schadelijk kunnen zijn voor die kleine??? Volgens mij is dat helemaal niet uitgezocht maar het kan wel blijvende gehoorschade aanrichten aan (kleine) kinderen. Ik zou zeggen, geen vergunning geven en als er geen vergunning voor nodig is dan iets verzinnen om het te kunnen verbieden i.v.m. schade aan de volksgezondheid

11 april, 2008  
Blogger Kaatsheuvel said...

Je hebt wel een punt!

11 april, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ik snap die hele reactie eigenlijk niet van de eigenaar van scm vastgoed want in de openbare besluitenlijst van de gemeente Loon op Zand staat geschreven:
4. 28-03-2008 2008002825 M&V RvH
Onderwerp:
Plaatsing van een Mosquito bij De Hoofdpoort.
Voorgesteld wordt het college kennis te laten nemen van het voornemen van SCM (eigenaar van de Hoofdpoort) om bij wijze van proef een Mosquito te plaatsen bij de ingang aan de achterzijde.
Conform voorstel besloten
Noot: de eigenaar van de hoofdpoort er op te attenderen dat hij zich ervan moet vergewissen dat er geen schade ontstaat voor mens en dier.

12 april, 2008  

Een reactie posten

<< Home