Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, april 08, 2008

'De pijngrens ligt veel hoger bij de Afrikaanse vrouwen'


KAATSHEUVEL - Eigenlijk wil ze nog helemaal niet terug zijn in Kaatsheuvel. Maaike in 't Groen (22) keerde twee weken geleden terug uit het Zuid-Afrikaanse Groblersdal en eigenlijk was 'daar nog genoeg te doen'. Vier weken maakte ze het reilen en zeilen van een Afrikaanse kliniek mee.

Zware weken, maar de verloskundige-in-opleiding was er graag nog even gebleven. "Er was zoveel specialisatie op verschillende gebieden, zoveel op te steken", zegt In 't Groen. "Naast de verloskunde kwamen onderwerpen als hiv-preventie en gezondheid aan bod. Heel leerzaam allemaal."

Oké, het was even wennen in het begin van die 'ervaringsstage', maar de warmte van de mensen maakte dat meer dan goed. "Een cultuurshock was het wel", zegt In 't Groen. "De mensen hebben een heel andere mentaliteit. Tijdsafspraken zijn niet zo stipt als in Nederland en het werktempo ligt er lager", zegt ze. "Dat moet je ook niet willen veranderen. Je moet je Nederlandse mentaliteit een stukje los durven te laten."

De door een Nederlandse arts gestichte kliniek waar ze meeliep, ontbrak het niet aan verloskundige middelen. "Je kon er gewoon steriel werken en de nodige medicijnen waren er ook gewoon", blikt In 't Groen terug. "Maar de cultuur rondom de geboorte was wel anders. Als een Afrikaanse vrouw laat zien dat ze pijn heeft, wordt daar haast afkeurend op gereageerd. In ons land zijn we juist heel meegaand met de vrouw in kwestie. De pijngrens ligt hier lager." Het kleinste gebaar werd in de kliniek al in grote dank afgenomen. "Als je hier veertig graden koorts hebt, is een natte doek heel gewoon. Als je die daar op iemands koortsige voorhoofd drukt is de reactie: 'Ik weet niet hoe ik u kan bedanken'." Niet dat ze door die ervaringen nu een strengere verloskundige is geworden voor klagende Nederlandse patiënten, verzekert ze. "Maar het zet wel aan het denken." Nu ze terug is komt het afstuderen en een baan zoeken in zicht. Of ze ooit nog teruggaat? "Misschien. Ik hoop het wel. Maar ik richt me nu even op Nederland, de banen voor verloskundigen liggen hier niet voor het oprapen."

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Een heel mooi artikel van jullie Maaike. Ik hoop ook dat ze snel een baan vind als ze is afgestudeerd.

groet van Jacky

08 april, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Hoi Maaike,

Leuk om te lezen. Ik heb jou als stagiaire ontmoet in de Praktijk Bollebuik en weet zeker dat je een goede verloskundige bent. De rust de bekwaamheid die je uitstraalt is een prettige ervaring voor een zwangere vrouw. Véél Succes met afstuderen en jouw komst is een aanwinst voor iedere verloskundige praktijk, jij vindt die baan wel!

08 april, 2008  

Een reactie posten

<< Home