Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 04, 2008

Paardrijles bij boer funest voor manege

Uit de Telegraaf

door Jeroen Ketelaars

DEN HAAG,

Maneges lijden steeds meer onder de oneerlijke concurrentie van boeren die een paardenstalling beginnen. Zo komt het voor dat bij boeren paardrijlessen worden gegeven, terwijl dat volgens het bestemmingsplan niet mag.

Over deze schrijnende misstand luidt de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra de noodklok. "Op een agrarisch perceel mag je aan derden niet lesgeven, maar gemeenten gedogen het vaak omdat zij andere prioriteiten hebben of omdat ze te weinig kennis van de sector hebben", zegt FNRS-directeur Wilfred Franken.

Terwijl gemeenten bij de boeren een oogje toeknijpen, moeten maneges aan een enorme hoeveelheid regels voldoen. "Wij moeten een veiligheidscertificaat hebben, zorgen dat ruiters een goede valhelm dragen, dat er maar een beperkt aantal personen in de les rijdt, noem maar op. Bij de boeren wordt nergens op gecontroleerd", aldus Ton Smits van het Hippisch Centrum Westland in Den Haag.

Walter Pullens uit Kaatsheuvel ondervindt al jaren last van paardenboeren en een gedogende gemeente: "Op mijn manege mogen op basis van het bestemmingsplan paarden worden gestald voor recreatie- en sportdoeleinden. Bij boeren mag dat niet, maar het gebeurt wel en de gemeente treedt er niet tegen op."

Subsidies

Terwijl de maneges onder meer voor gediplomeerde instructeurs, een bedrijfshulpverlener en goede vluchtwegen moeten zorgen, hebben paardenboeren van die regelgeving weinig last. Daar komt bij dat de boeren ook nog eens van tal van subsidies kunnen gebruikmaken. "Het enige wat ze nog niet hebben, is een drankvergunning", aldus Pullens, die jaarlijks tientallen klanten naar de goedkopere boer ziet vertrekken. "Maar vaak hebben ze toch gewoon een kratje bier staan."

Een woordvoerder van de Brabantse gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, geeft toe dat paardenboeren door de mazen van het net glippen, maar laat weten dat zij zich de komende tijd meer gaat toeleggen op handhaving. "Onze afdeling handhaving was een tijd onderbezet, maar staat nu weer goed op de rails." Ook wordt gewerkt aan een nota die meer duidelijkheid moet scheppen over de positie van maneges en boeren.
De gemeente Den Haag kon gisteren niet op de zaak reageren. "Intern is nogal onduidelijk over welke vergunningen het gaat en onder welke afdeling dit valt", aldus een woordvoerder.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kon geen reactie geven