Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juni 04, 2008

Senioren Adviesraad heft zichzelf op.

Kaatsheuvel – Na tien jaar een belangrijke rol gespeeld te hebben op het gebied van welzijn van ouderen heft de Seniorenadviesraad (SAR) per 1 juli zichzelf op. Het adviesorgaan dat bestaat uit specialisten die beschikken over specifieke kennis van welzijn, wonen en zorg en financiën vindt dat met de installatie van het WMO – participatiepanel voor de Stichting geen rol meer is weggelegd. “Je moet niet ter meerdere eer en glorie blijven zitten”, vindt voorzitter Jan Voogd (65).

In de afgelopen tien jaar heeft de SAR de gemeente geadviseerd over het welzijn van ouderen. Zo kwamen de Visies op Wonen, Zorg en Welzijn mede door grote inbreng van de SAR tot stand. Volgens Voogd heeft de gemeente 90% van haar uitgebrachte adviezen overgenomen.

Ook bij de invoering van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft de SAR een grote rol gespeeld. “Vijf jaar voordat de wet er kwam waren we al bezig met een studie en hebben we onze kennis overgedragen aan de wethouder en zijn ambtenaren”.

De SAR heeft haar besluit kenbaar gemaakt bij wethouder Wil Ligtenberg (Welzijn, LLoZ). “Hij heeft ons gevraagd of we niet als sparringpartner willen blijven dienen. Maar als je geen enkele vraag krijgt, dan heeft het in stand houden geen enkele zin”, aldus Voogd.

De taak van de SAR wordt nu overgenomen door het participatiepanel. Maar daarover heeft Voogd nog zijn twijfels: “Als iedereen terug moet naar zijn achterban, dan zou dat de besluitvorming weleens danig kunnen belemmeren”.

De door de gemeente gesubsidieerde SAR heeft nog een klein bedrag in de kas. Dat mag met toestemming van de wethouder geschonken worden aan een nog aan te wijzen goed doel.