Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 22, 2008

Intrekken vergunning verlichting St. Jozefkerk voor rechter

BREDA - Onnavolgbaar. Dat is het oordeel van Kaatsheuvelnaar Jan Brokx over het besluit van het Loonse college om de aan hem verleende vergunning voor het verlichten van de Sint Jozefkerk rond Kerst 2007 plots in te trekken.

Brokx had de eerste mast net staan toen hij, vermoedelijk na protest van het kerkbestuur, door de gemeente werd teruggefloten. Met de verlichting wou hij de aandacht vestigen op het Jaar van het Religieus Erfgoed en de kinderen van basisschool De Vaert een verlicht decor te bieden voor hun kerstviering. De gemeente stemde toe, maar trok de vergunning op de valreep weer in toen bleek dat het kerkbestuur helemaal niet zat te wachten op de feestverlichting.

Brokx werd beschuldigd van oneigenlijke motieven: hij zou niet de schoolkinderen, maar het onzekere lot van de kerk onder de aandacht hebben willen brengen. Daarbij zou hij de gemeente onjuist hebben voorgelicht door de indruk te wekken dat het kerkbestuur had ingestemd met de verlichting.

Brokx wil een schadevergoeding van 189 euro: de kosten die hij maakte voor het huren van de lichtmasten. Maar meer dan het geld gaat het hem om het principe, lichtte hij toe.

Namens het college kwam niemand opdagen bij de rechtbank. Dat is volgens Brokx tekenend voor hoe het college over de Sint Jozefkerk denkt. Terwijl de raad en een aantal dorpsbewoners, verenigd in de Stichting Sterk, zich sterk maken voor behoud van de kerk, wil het college slopen. Het gebouw en de grond zijn al voorlopig verkocht aan een projectontwikkelaar. Het wachten is nog op een uitspraak van de Raad van State over het weigeren van de rijksmonumentenstatus voor de kerk.

Uitspraak binnen zes weken.