Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 07, 2008

Jongeren krijgen rekenles met boodschappenmand

KAATSHEUVEL - Wiskundeles in de supermarkt. Dat gebeurt niet elke dag. De 25 leerlingen van klas BK 1A (12- en 13-jarigen) van het Dr. Mollercollege in Kaatsheuvel waren gisteren te gast bij de Albert Heijn-supermarkt in Kaatsheuvel voor een bijzondere les.

De leerlingen kregen als opdracht mee om zonder hulp van een rekenmachine voor precies 10 euro artikelen te kopen voor een gezonde maaltijd voor vier personen.

Om precies half elf stormen de leerlingen van de Kaatsheuvelse school de supermarkt in, op zoek naar een boodschappenmandje. Docent Jack Oomen deelt potloden uit, want de leerlingen moeten precies opschrijven wát en voor hoeveel geld ze gekocht hebben. Lisa en Dilare gaan voorzichtig van start. Ze zoeken eerst een voorgerecht. Olaf en Koen daarentegen lopen langs de schappen en hebben binnen no-time hun boodschappenmandje vol. "Jullie komen uit op 9,90 euro", zegt de leraar, die alles narekent. De jongens bestrijden de uitkomst. Na een keer narekenen blijkt hun mandje gevuld met drumsticks (kip), aardappelen, groente, yoghidrink en yoghurt precies op 10 euro uit te komen. "Dit is pas écht lesgeven", zegt Oomen enthousiast.

Amy en Rumeysa zitten op de grond te rekenen. Ze hebben nog 6 cent over en willen de pudding gaan ruilen, want de kinderchampagne móet erbij. Uiteindelijk blijven ze op 9,94 euro steken. Naarmate de tijd vordert, liggen er steeds meer leerlingen op te grond te puzzelen.

Eigenaar Piet de Hartog van Albert Heijn vindt het allemaal prima. Hij ziet in de groep jongeren wel potentiële medewerkers of klanten.

Nadat alle winkelwaar netjes teruggelegd is, blijkt tijdens de evaluatie in de klas dat er negen koppels precies op 10 euro uitgekomen zijn. Op een enkeling na vinden de leerlingen deze manier van lesgeven beter dan het leren uit boeken. "Je ziet vooral hoe duur alles is, en je leert ook nog eens omgaan met geld."

De leraar zegt ook iets geleerd te hebben. "Ik zie nu hoe netjes jullie je in de winkel kunnen gedragen. Wellicht mogen we nog een keertje terugkomen."

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoi mijnheer Jacques, 10 cent verkeerd geteld.
conclusie: je hebt je leerlingen goed opgeleid in rekenen.

12 oktober, 2008  

Een reactie posten

<< Home