Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 28, 2008

Open doekjes omringen Langstraatcup


Harmonie Moyenne uit Drunen in actie tijdens de strijd om de Rabo-Langstraatcup in De Voortste Venne in Drunen. foto Patrick Guitjens

DRUNEN - De deelnemers van de Rabo Langstraatcup moeten nog wennen aan de nieuwe formule.

Dat bleek zondag tijdens de 23e editie van het evenement, dat gehouden werd in De Voorste Venne in Drunen. Twaalf verenigingen kwamen in actie.

De organisatoren hadden 'Amerika' gekozen als thema. Veel muziekverenigingen hadden wegens tijdgebrek het thema echter nog niet uitgewerkt. "Geen punt. We zijn laat geweest met het bekend maken van het thema en zoiets moet natuurlijk groeien", verklaarde voorzitter Frans Brokx van de organiserende stichting. De muzikanten van Koninklijke Harmonie Volksvlijt en Volksvermaak uit Waspik, die om 10 uur het spits af moesten bijten, hadden geluk dat de klok een uur was teruggezet. "Het is wel erg vroeg om te spelen", merkte een van de muzikanten op. Er was niets van te merken. Vooral bij de drumsolo spatte het enthousiasme ervan af.

Tijdens het optreden van Harmonie Moyenne, een onderdeel van Harmonie Drunen, is Jozé Klerx druk aan het fotograferen. Ze komt speciaal voor haar zus, Tonny van Hoof, die met haar leeftijd opvalt in het jeugdige orkest. "Ze speelt met alle drie de orkesten mee. Nu doet ze het slagwerk, maar desnoods speelt ze ook nog klarinet", zegt Jozé trots. Dirigent Robbert Vos (22) is dik tevreden. "Tijdens het nummer Three Musical Haikus sprongen de tranen in mijn ogen", zegt hij geroerd.

Jurylid Alex Schillings zit druk te schrijven. "Er wordt goed gemusiceerd, maar ik mis nog een beetje de visuele effecten", merkt hij op. Zijn woorden zijn nog niet koud of de leden van de Waalwijkse harmonie Hertog Jan geven een prachtige show weg. Op Amerikaanse filmmuziek wordt een film vertoond van de Hollywood studio's. Het nummer America from West Side Story wordt opgefleurd door danseressen van Muziektheater Langstraat en de solisten Lieke Dieltjens (zang) en Irene Bossier (viool) krijgen meerdere open doekjes van het publiek. De Koninklijk Erkende Harmonie Kaatsheuvel heeft gekozen voor bestaande werken zoals My Way en Variations of America waarin het Engels volkslied klinkt. "We zijn zo druk geweest met de Night of Harmony dat we geen tijd hebben gehad om ons voor te bereiden. We zullen daarom ook zeker geen eerste worden", verklaart dirigent Peter Paul van Esch. "Ik wilde eerst nog met mijn Harley-Davidson het podium op komen rijden, maar dat mocht niet van de dirigent", grapt Kees Stravens.

De Koninklijke Harmonie St.Cecilia uit Haarsteeg heeft Italië als thema gekozen. De harmonie die in de eerste divisie uitkomt, speelt I Verspi Sicilliani van Guiseppe Verdi met de precisie en passie zoals je van een eersteklasser mag verwachten. Uiteindelijk behaalde Fanfare Concordia uit Hooge Zwaluwe de meeste punten.