Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 14, 2008

‘Loon op Zand moet veiliger’

Bron: Brabants Dagblad auteur: Michel Koster

Kaatsheuvel – Openbare orde en veiligheid zijn een zorgenkind in Loon op Zand. De Loonse politiek wil een brede aanpak van problemen, zoals vernieling, geweld, inbraken en drugsgebruik. Dat bleek donderdagavond tijdens de begrotingsbehandeling.

Burgemeester Wim Luijendijk deelt de zorgen. Hij wees daarbij ook op het grote aantal vacatures bij de politie “Ze komt nu menskrach te kort en richt zich vooral op de hoofdzaken”. Volgens Luijendijk moet alleen een niet te negatief beeld ontstaan van de veiligheid in de gemeente Loon op Zand. De begrotingsvergadering leverde gisteren verder niet al te veel vuurwerk op. In tegenstelling tot voorgaande jaren lagen nu geen bezuinigingsvoorstellen op tafel. De gemeente zit een stuk ruimer bij kas, onder meer door een hogere rijksbijdrage. De inwoners worden dan ook niet extra belast.

Alle partijen waren het erover eens dat volgend jaar echt spijkers met koppen geslagen moeten worden bij een groot aantal projecten zoals het bruisend dorpshart in Kaatsheuvel, de kasteelweide in Loon op Zand en het accommodatiebeleid. Ook wil de politiek snel duidelijkheid over de ombouw van de N261 en de gevolgen daarvan voor de kern Loon op Zand.

Veel aandacht was er dus voor openbare orde en veiligheid. Loon op Zand kwam niet best uit de gemeentelijke veiligheidsindex, die vorige week in het nieuws kwam. De gemeente staat op een 127-ste plek van de 443 gemeente. Zaken als inbraak, geweld en vernielingen zouden hoger scoren dan het landelijk gemiddelde. “Onze gemeente moet zo veel beter kunnen dan op de veiligheidsladder”, meende Peter Flohr (PvdA) Ook de Lijst Loon op Zand, VVD en CDA maakten zich zorgen over de uitslagen in het veiligheidsonderzoek. De VVD blijft zich zorgen maken over vandalisme, vervuiling van de openbare ruimte en het dealen van drugs”, stelde Jacky Smit (VVD. “De veroorzaker dient hard aangepakt te worden”. De partij pleitte ook voor de inzet van camera’s Het CDA verwees naar recente incidenten met het dealen van drugs en het treiteren van inwoners door groepen jongeren. “Hiervoor moeten we snel met integrale oplossingen komen”. Volgens Luijendijk wordt al samengewerkt met andere partijen om tot een oplossing te komen. “Je kunt alleen een volledige veiligheid niet garanderen”.