Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, december 04, 2008

Behoud van restanten leerlooierij in Kaatsheuvel

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

KAATSHEUVEL - De muurwerken van een eeuwenoude leerlooierij en waterput op het terrein aan de Hoofdstraat 101 in Kaatsheuvel blijven bewaard.

Bij de bouw van een nieuw appartementencomplex op deze locatie moet rekening worden gehouden met deze historische restanten. De aannemer gaat zo bouwen dat de eeuwenoude muurresten in de bodem blijven zitten.

Ontwikkelaar Verhoeven Bouw bv wil op het perceel Hoofdstraat 101 een appartementencomplex bouwen. Voor dit bouwplan zijn diverse archeologische onderzoeken uitgevoerd. Op het terrein blijken zich oude muurwerken te bevinden van een leerlooierij, die rond 1770 gebouwd is. Verder zijn ook de restanten gevonden van een nog iets oudere waterput (tussen 1650 en 1700).

Na het onderzoek ontstond enige discussie over de zeldzaamheid van deze vondsten. Volgens wethouder Joop Bisselink (GemeenteBelangen) blijkt na overleg dat deze vindplaats in Kaatsheuvel 'waardevol is voor de geschiedschrijving.' Daarom worden de oude muurwerken van de leerlooierij en waterput beschermd, en blijven de restanten ook na de bouw van het appartementencomplex in de bodem zitten. Verhoeven Bouw wil hieraan ook meewerken. Om de restanten van de historische bouwsels op het terrein niet te beschadigen, moet de aannemer voorzichtig te werk gaan. Zo moeten bijvoorbeeld de wagens over speciale rijplaten rijden. Ook het afgraven van de bovengrond dient voorzichtig te gebeuren, en dit alles onder archeologisch toezicht. De gemeente verwacht de bouwvergunning volgend jaar te kunnen verlenen.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Sinds wanneer bekommerd de Gemeente Kaatsheuvel zich om historische bouwwerken??? Zowat alles wat er leuk uit zag is de afgelopen 40 jaar met de grond gelijk gemaakt. Dikke pluim hoor!!!

12 december, 2008  

Een reactie posten

<< Home