Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, december 12, 2008

Hoop gloort voor 'Kasteel'

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

LOON OP ZAND – De broodnodige restauratie en interne verbouwing van het Witte Kasteel in Loon op Zand komen in zicht.

De vergunning hiervoor wordt eind januari verleend, in ieder geval als verdere bezwaren tegen het plan uitblijven. In het voorjaar zou het werk dan daadwerkelijk van start kunnen gaan. Maar dat hangt ook weer af van eigenaar Wim de Pundert. De gemeente praat binnenkort met hem over zijn toekomstplannen voor het Witte Kasteel.

Het Loonse monument staat er steeds slechter bij. "Dat baart inwoners, politiek en ook het college grote zorgen", stelt wethouder Hans Waijers (CDA). Eigenaar De Pundert zegt het kasteel grondig te willen verbouwen tot een goed bewoonbaar monument, maar vindt dat de procedures allemaal veel te lang duren. Eerder dreigde hij daarom het kasteel met opzet te laten verpauperen.

Waijers benadrukt dat een vergunning voor een verbouwing van zo'n historisch pand niet zomaar verleend kan worden. "Daar is ongelooflijk veel overleg voor nodig." Na adviezen van onder meer de gemeentelijke monumentencommissie en Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) wil het college in principe een vergunning verlenen voor het werk, al zal het zeer zorgvuldig en onder deskundige begeleiding uitgevoerd moeten worden.

De vraag blijft wanneer De Pundert daadwerkelijk het monument gaat aanpakken. "We kunnen hem moeilijk daartoe dwingen, ook als de vergunning verleend is", stelt Waijers. "Pas als echt blijkt dat het monument in gevaar komt, kan dwang toegepast worden. Maar dan moet het kasteel bijna op instorten staan." Verder is het ook de vraag of De Pundert er zelf gaat wonen. "Binnenkort hopen we te horen wat hij nu precies met het Witte Kasteel wil."

De Pundert zelf was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Het ontwerpbesluit voor de monumentenvergunning ligt nu zes weken ter inzage in de gemeentewinkel.