Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 27, 2009

Aantal werklozen stijgt fors

LOON OP ZAND - Ook in De Lang- straat is de werkloosheid flink aan het stijgen. Dat blijkt uit cijfers van UWV Werkbedrijf.

In Waalwijk steeg de werkloosheid in één maand met zes procent en in Heusden en Loon op Zand met drie procent. Volgens Gerald Ahn van de UWV-afdeling Arbeidsmarktkennis is de stijging van het aantal werkzoekenden in heel Brabant in jaren niet meer zo sterk geweest. In de hele provincie stonden eind januari - de meest recente cijfers - 56.802 personen als werkzoekend ingeschreven bij UWV Werkbedrijf. Bij het UWV in Waalwijk waren dat er 2.374: 1.026 Waalwijkers, 865 Heusdenaren en 483 mensen uit Loon op Zand. Dat zijn er 95 (vier procent) meer dan een maand geleden.

In alle drie de gemeenten zijn meer vrouwen dan mannen op zoek naar werk: in Heusden 471 om 394, in Loon op Zand 291 om 192 en in Waalwijk 555 vrouwen tegenover 471 mannen. Als gekeken wordt naar de leeftijd van de werkzoekenden, blijken die in alle drie de gemeenten te zitten in de categorie boven de 45 jaar.

Als de werkloosheidscijfers van januari vergeleken worden met die van precies een jaar eerder, dan is geen sprake van een verslechtering op de arbeidsmarkt. Integendeel. De recente cijfers zijn beter dan die van vorig jaar januari. Ahn: "Dat komt omdat in de loop van vorig jaar de daling sterk doorgezet heeft. Tot november, daarna is de stijging van het aantal werkzoekenden begonnen." In Waalwijk waren er eind januari 1.026 baanlozen op zoek naar werk; dat waren er 105 minder dan in januari 2008. In Heusden waren in januari 865 mensen werkloos tegen 931 in januari 2008. De cijfers voor Loon op Zand: in januari 2009 483 werklozen en een jaar eerder 486 baanlozen.

Ahn verwacht dat de vergelijking met een jaar geleden binnen twee of drie maanden van positief naar negatief omdraait, zo snel stijgt het aantal werkzoekenden.