Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 29, 2009

Nertsenfarm moet kleiner

LOON OP ZAND - De nertsenfarm aan de Bergstraat 55 en 57 in Loon op Zand moet kleiner. Het bedrijf mag van de gemeente geen 6000 maar maximaal 3800 nertsen houden en fokken.

De stichting Bont voor Dieren heeft daarmee haar zin gekregen. Volgens haar worden meer nertsen gehouden dan toegestaan, en de gemeente Loon op Zand is gevraagd hier tegen op te treden. Het bedrijf is inmiddels aangeschreven. Bij de nertsenfarm onthouden ze zich van elk commentaar.

J. Veenhuis Nertsenfarm kreeg in 2002 na meerdere rechtszaken een vergunning om het bedrijf uit te mogen breiden met een derde kas voor 2200 fokteven.

Het Loonse bedrijf kreeg daarmee dus toestemming om in totaal 6000 nertsen te houden, dit tot grote teleurstelling van de Vereniging Milieu-Offensief en Stichting Bont voor Dieren.

Maar de nertsenfarm heeft te lang gewacht met de uitbreiding. Bij een controle in 2007 bleek dat het plan niet binnen de verplichte drie jaar gerealiseerd was.

Dat betekent automatisch dat de milieuvergunning voor deze extra kas weer vervalt. En dus geldt het oude maximum aantal van 38o0 nertsen weer.

Volgens de gemeente Loon op Zand heeft de nertsenhouderij de beoogde uitbreiding van het bedrijf later toch gerealiseerd, maar nu dus zonder de benodigde (milieu)vergunningen.

"Daarom zullen wij handhavend gaan optreden", aldus het Loonse college. Het geeft daarmee gehoor aan het verzoek van het milieu-adviesbureau Het Groene Schild, die namens De Stichting Bont voor Dieren optreedt.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

3 Comments:

Anonymous Henk said...

Helemaal stoppen met het slachten van de nertsen voor materieel gewin zou het beste zijn , hebben deze fokkers wel een geweten of enig gevoel , niet dus .

29 april, 2009  
Blogger roofvogel said...

Deze Henk benaderd de zaken tenminste (in mijn ogen -ook niet altijd zaligmakend-) positief!

29 april, 2009  
Anonymous Henk said...

Beetje kortzichtig mensen. Ik vind het ook onnodig dat nertsen gefokt worden voor bont. Maar zo lang de vraag naar bont blijft bestaan, blijven er nertsen gefokt worden. Dan kan dat beter in nederland gebeuren onder relatief strenge wetgeving, dan in oostbloklanden waar geen enkele regelgeving is.

Henk

07 mei, 2009  

Een reactie posten

<< Home