Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, mei 28, 2009

Monumentale boom sneuvelt op Kaatsheuvels kerkhof



2009-05-27 Begraafplaats

Klik op de kleine foto om naar de reportage te gaan
Kaatsheuvel – Een groot gedeelte van 150 jaar oude monumentale rode beuk is gisterochtend om 10.45 op het kerkhof van de Sint Janskerk afgescheurd en op tientallen graven terecht gekomen. “Ik zat op mijn kamer die uitkijkt op het kerkhof en ik hoorde ineens een ontzettend gekraak. Het was net of ze tien vrachtauto’s met stenen leegstortten”, vertelt ooggetuige René van Wezel. Naar schatting zijn zo’n dertig graven, waaronder meerdere kindergraven vernield.

“Het precieze aantal is nog niet vast te stellen want eerst moet de boom geruimd worden”, vertelt kerkhofbeheerder Jan Elshout. De voorzitter van het kerkbestuur, Christ van Wezel, die meteen komt kijken reageert ontzet. “Wat een ravage. Dit is desastreus. Gelukkig zijn alle graven verzekerd en zijn er geen gewonden gevallen”. Zijn woorden zijn nog niet koud of er valt een tak uit het restant van de boom op zijn hoofd.

Er wordt meteen besloten om het kerkhof af te sluiten voor publiek. Bij de vrijwilligers van het kerkhof overheerst de verslagenheid. Volgens Theo de Brouwer, die verantwoordelijk is voor het openbaar groen op de begraafplaatsen is de boom kort geleden door het gespecialiseerde bedrijf Storix uit Waalwijk gesnoeid en gestabiliseerd met trekbanden.

“Volgens mij is de bovenste tak door de rukwinden van maandagnacht losgeraakt en nu met zijn volle gewicht op een andere tak gevallen waardoor het geheel afgescheurd is en naar beneden is gekomen”, denkt de Brouwer hardop. “Dit is een gevoelige zaak. We zullen hier goed mee om moeten gaan”, vindt Jan Elshout tijdens een georganiseerde overleg.

Voorzitter van Wezel geeft de garantie dat alle nabestaanden van overledenen waarvan het graf beschadigd is persoonlijk geïnformeerd zullen worden. Een opmerkelijk detail in het voorval is wel dat het monument van de beschermengel dat bij de boom staat ongeschonden is gebleven.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen