Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, mei 29, 2009

Verdriet om beschadigde kindergraven

Kerkhof wordt vandaag opengesteld voor publiek

Kaatsheuvel – De massale takken van de monumentale beuk die twee dagen geleden op het kerkhof van Sint Jan afscheurde en op kindergraven terecht kwam zijn gistermiddag door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

De rode beuk, die nog gedeeltelijk in tact is zal in de loop van volgende week gerooid worden. Tijdens de werkzaamheden wordt duidelijk welke schade de graven hebben opgelopen. Sommige kindermonumentjes zijn geheel doorboord.

De hoveniers zetten de zerken zoveel als mogelijk recht. Volgens Pastor Theo Schepens is het schadebedrag nog niet vast te stellen. De emotionele schade is volgens hem vele male groter dan de materiële schade. “Voor de betrokkenen is het een ramp. Het is heel verdrietig”, zegt Schepens.

Volgens de pastor zijn mensen hevig geschrokken toen ze de foto in de krant zagen. Dat blijkt ook uit de telefoontjes die de parochie heeft gekregen. “Mensen willen ’t zien. Ze willen allemaal weten of het graf van hun kind nog heel is”.

Tijdens de werkzaamheden komen steeds meer mensen kijken. Zo ook mevrouw de Brouwer. “Hier liggen vier kinderen van onze familie 8 en 9 maanden”. Gelukkig zijn de monumentjes nog heel. Mevrouw Rijnja is al twee keer komen kijken. “Mijn man en mijn kleinzoon van 41/2 jaar liggen onder die takken”. Het is nog niet duidelijk of het grafmonument nog heel is. De bloempot die op het graf staat is wel.

De parochie wil zo snel mogelijk alles repareren. “Voor zover er nog iets te repareren valt. Anders moet het vervangen worden”, zegt Schepens.

Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen