Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, oktober 24, 2009

Ingekomen: Bezoekersquotum Efteling

Na lang aandringen kwam dan toch het hoge woord er bij wethouder Waijers uit: ten aanzien van het aantal bezoekers is hij niet van plan om de Efteling enige beperking op te leggen. Dat wekt bij mij verbazing.

Nog meer verbaasd ben ik als ik de reacties van diverse mensen lees. Niet uitvoerbaar, dus onbespreekbaar, is kort samengevat hun commentaar.

Wat zijn de feiten: de Efteling heeft dit jaar een miljoen actiekaarten meer verkocht dan andere jaren (voorheen 500.000, nu 1.500.000). De gevolgen zijn bekend: lange files die Kaatsheuvel nagenoeg onbereikbaar maken. Of de aan de Efteling verstrekte vergunning het bezoekersaantal limiteert, is mij niet bekend, maar dat zowel het gemeentebestuur als de directie van de Efteling met deze bezoekersaanwas in hun maag zitten, wel.

Op korte termijn wordt daarom de parkeercapaciteit uitgebreid. Of dit voldoende zal zijn, wordt proefondervindelijk vastgesteld.
Mij lijkt toch dat het uitgangspunt nu moet zijn: deze toestanden niet weer. Ook de Eftelingdirectie is die mening toegedaan. Dan is het toch logisch, dat in het pakket van maatregelen ook een beperking van het bezoekersaantal in overweging genomen kan worden. Natuurlijk niet per dag, zoals sommigen uit het verwarrende krantenartikel hebben opgemaakt, dat zou onzinnig zijn, maar op jaarbasis. Bijvoorbeeld door minder actiekaarten te verspreiden. Is dat nu zo’n vreemd voorstel?.

Rolf Baarda

3 Comments:

Blogger Anoniem said...

De vraag of het zo'n vreemd voorstel is, is wat mij betreft retorisch! Maar als je mij vraagt om een antwoord, dan zeg ik volmondig 'ja!'.

De Efteling is al jaren een belangrijke speler in de gemeente Loon op Zand, vooral op economisch vlak. Denk bijvoorbeeld eens aan de werkgelegenheid, en de inkomsten uit toeristenbelasting voor de gemeente. Dan heb ik het nog niet over het bungalowpark dat binnenkort geopend wordt, waardoor bezoekers enkele dagen in onze gemeente zullen vertoeven en wellicht één van de kernen bezoeken, wat goed is voor de lokale middenstand.

Het realiseren van een mooi en aantrekkelijk dorpshart heeft wat mij betreft daarom meer prioriteit dan het instellen van een bezoekersquotum voor De Efteling.

De Efteling onderschrijft het parkeerprobleem en is druk doende met het organiseren van extra parkeergelegenheid.

Laat de politiek eens knopen doorhakken mbt de ombouw van de N261. Is het niet zo dat juist de gemeente deze plannen vertraagt door de wensen mbt ontsluiting van de kern Loon op Zand?

Het instellen van een beoekersquotum is een vorm van symptoombestrijding!

De gemeente moet het probleem van de doorstroom en bereikbaarheid daarom niet bij De Efteling leggen, maar hand in eigen boezem steken.

24 oktober, 2009  
Blogger roofvogel said...

Deze anoniem wil toch niet zeggen dat bezoekers van het recreatiepark enige "belasting of heffing" betalen ten gunste van de gemeente??? Dat is al jaren verleden tijd alleen verblijf recreatie heeft een (veel te ) kleine belasting ten gunste van de Gemeente !
De vertraging van ombouw N261 is geheel te wijten aan het dol dwaze plan van een MALL in Tilburg wat gelukkig is afgeblazen !!
Daarnaast heeft de Efteling al meerdere keren, op eigen initiatief, bezoekers die op weg naar de "Efteling" waren via de Media opgeroepen naar huis te gaan. Dit is zowel bij de Winter Efteling, De Zomer avonden als bij enkele topdagen bij het dagbezoek gebeurd !!!!
Dus anoniem als je wat schrijft documenteer je erst effe !!!

25 oktober, 2009  
Blogger Kaatsheuvel said...

Ikzelf denk dat de Efteling volgend jaar een terugslag krijgt. Dit is echt geen reclame.

26 oktober, 2009  

Een reactie posten

<< Home