Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 21, 2009

Na meer dan 40 jaar stopt meester Toon ermee


Kaatsheuvel – Op de speelplaats van de Klimopschool kunnen de kinderen van de klas van Toon van Venrooij(62) niet wachter om met de meester op de foto te gaan. Ze zijn vol lof over de vertrekkende onderwijzer. “Hij is héél leuk en sportief. Als je zit te kletsen noemt hij je schaterbek”, weet Selina van Gool (9). “En hij is aardig en kan met geschiedenis prachtige verhalen vertellen. Dan vergeet je de tijd”, vult Jelte Timmers (9) haar aan. Van Venrooij is dinsdag, op zijn laatste werkdag, gewoontegetrouw om zeven uur opgestaan. “Er is wel een stukje spanning, maar voor de rest is het een gewone werkdag”, klinkt het nuchter.

“Donderdag is het groot feest. Dan worden we thuis in Sprang-Capelle opgehaald en is er onder meer een receptie”. Van Venrooij begon ruim veertig jaar geleden met lesgeven op de Leonardusschool. Na de fusie met de Herman Jozefschool, werd de naam
van de school omgedoopt tot Klimopschool. “Ik heb ervoor gekozen om eerder te stoppen, maar ik ben tot de laatste dag met plezier naar mijn werk gegaan.

Over het doorwerken tot de 67 jaar heeft hij een uitgesproken mening: “Een onderwijzer moet eigenlijk met 60 jaar stoppen. Als je tot je 67 door moet, staan er alleen opa’s en oma’s voor de klas. Die hebben een hele andere belevingswereld van iemand van 25”. Volgens de scheidende onderwijzer is er veel veranderd. Hij heeft een woordenboek aangelegd met allerlei termen die in de veertig jaar zijn langsgekomen. “Wij zijn opgevoed om les te geven, maar nu moet alles zwart op wit en via de e-mail. Die veranderingen lijken aardig maar je hebt nog steeds goede leerlingen en kinderen die moeilijk meekunnen. Daar is niets aan veranderd”. Volgens de meester zijn de kinderen, omdat veel ouders werken, veel zelfstandiger geworden. “Je ziet op het schoolplein meer grootouders dan ouders. En dan hebben wij nog niet eens voor- en naschoolse opvang, want dan worden de kinderen gewoon gedropt”.

Vervelen zal Van Venrooij zich zeker niet. Hij gaat veel hardlopen en fietsen en hij heeft al diverse aanbiedingen van vrijwilligersorganisaties.

1 Comments:

Blogger Kritische Noot said...

Mooi dat er nog leraren zijn die zo lang met enthousiasme hun beroep uitoefenen! Voor wat betreft dat eerder stoppen: ik kan erin komen dat leraren eerder moeten stoppen met lesgeven, als zij te ver van de leerlingen af komen staan. Dit hoeft echter toch niet in te houden dan ze dan meteen niet meer kunnen werken? Er zijn nog genoeg andere functies die ze nog uit kunnen voeren! Als ik ongeschikt ben voor een bepaald beroep, kan ik toch ook niet zomaar met pensioen???

21 oktober, 2009  

Een reactie posten

<< Home