Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, november 19, 2009

BZW doet dringend beroep op overheid

KAATSHEUVEL - De voorgenomen bezuinigingen die de regering wil doorvoeren hebben geen enkele zin als dit gebeurt met de kaasschaafmethode. Alleen een serieuze efficiencyslag kan leiden tot 40.000 minder ambtenaren in Nederland. Dat zei voorzitter Peter Swinkels van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging donderdag tijdens het BZW-jaarcongres in de Efteling in Kaatsheuvel.
Om de bezuinigingen te realiseren, moeten overheden hun werkzaamheden beter gaan organiseren en hun organisatie veel platter maken. Ook vindt Swinkels dat de overheid zich volledig moet richten op een moderne maakindustrie.

Vasthouden aan het oude
Een van de sprekers op het congres was Philips-directievoorzitter Gerard Kleisterlee. Hij riep het publiek op om de neiging te weerstaan om in deze moeilijke tijden krampachtig vast te houden aan het oude. "Dit betekent geen protectionisme; geen onbeperkte steun voor bedrijven die niet levensvatbaar meer zijn. We moeten ons juist richten op verhoging van onze concurrentiekracht in de nieuwe sectoren, waar mogelijk in Europees verband. We moeten inzetten op R&D, op design, op innovatie, op de sectoren van de toekomst", aldus Kleisterlee.

Ook Swinkels ging in op de gevolgen van de economische veranderingen die gaan de zijn. onsequenties van het transitieproces dat de wereld doormaakt. "Het leiden van organisaties vergt een veel bredere oriƫntatie dan alleen de financiƫle invalshoek. Om de internationale concurrentiepositie veilig te stellen moet ook de koers in overheidsland fundamenteel veranderen." Swinkels pleitte voor een intensief doordacht industriebeleid, gesteund door een professionele bureaucratie en een betere aansturing op hoofdzaken.

Enorme economische kans
Dat de huidige verstikkende regelgeving innovaties belemmert, illustreerde Swinkels onder meer aan de hand van voorbeelden uit de gezondheidszorg. "Er moet in de zorg een einde komen aan de bureaucratische onzin! Bovendien is het de hoogste tijd om in te zien dat de gezondheidszorg niet benaderd moet worden als kostenpost maar als zeer belangrijke economische multiplier, als enorme economische kans!"