Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, januari 18, 2010

Fikse boete voor keukenbedrijven uit Kaatsheuvel

Kaatsheuvel - De bedrijven Keukenkampioen en Keukenconcurrent hebben van de Consumentenautoriteit een boete van 110.000 euro gekregen. Beide bedrijven zouden zich niet houden aan de voorwaarden voor betaling en aanbetaling van de branchevereniging (Centrale Brachevereniging Wonen CBW ) waarbij zij zijn aangesloten. De bedrijven zijn onderdeel van de Mandemakers Groep. Zolang zij niet aan de voorwaarden voldoen, moeten zowel de Keukenkampioen als de Keukenconcurrent een dwangsom van 5000 euro per dag betalen, met een maximum van 200.000 euro.

In de voorwaarden van de CBW staat dat bij de aankoop van een keuken maximaal 15 procent aanbetaling mag worden gevraagd. De rest van het aankoopbedrag kan de klant betalen bij aflevering van de keuken. De aanbetaling valt onder de CBW-garantieregeling. Dit houdt in dat de klant , als de winkel failliet gaat, bij een andere CBW-erkende winkel een vervangende overeenkomst kan afsluiten zonder een nieuwe aanbetaling te hoeven doen.

Volgens de Consumentenautoriteit vroegen Keukenkampioen en Keukenconcurrent vijf tot twaalf dagen voor de levering de volledige betaling van een keuken. Hierdoor liep de klant een financieel risico. Als de bedrijven tussen de betaling van de totale koopsom en de levering in de financiƫle problemen komen, is de consument dus 85 procent van de betaalde koopsom kwijt.

Advocaat Van Veen van de Mandemakers Groep heeft inmiddels een bezwaarschrift bij de Consumentenautoriiteit ingediend. Een externe commissie zal zich daarover moeten buigen. De Mandemakers Groep stapt zonodig naar de rechter. Volgens de advocaat mogen de klanten van beide keukenbedrijven wel degelijk pas bij de levering het resterende bedrag betalen. Het formulier van Keukenkampioen en Keukenconcurrent zou verouderd zijn, van voor de tijd van internetbankieren, en nog uitgaan van twaalf dagen voordat een schriftelijke bankopdracht is verwerkt en het bedrag op de rekening is gestort. Het formulier is inmiddels aangepast met daarin de voorwaarde dat bij betaling via de bank het geld bij aflevering op de rekening van Keukenkampioen of Keukenconcurrent moet zijn bijgeschreven. [Bron: O.Br.)