Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juli 02, 2010

Rem op commerciële plannen WML

Kaatsheuvel - Werkbedrijf WML wil de groen en schoonmaakdiensten onderbrengen in een joint venture met een commerciële partner. De plannen zijn in een vergevorderd stadium. De gemeenten gaan echter pas akkoord als er meer duidelijkheid komt.


DE LANGSTRAAT – Twee leden van het dagelijks bestuur van Werkbedrijf Midden Langstraat ( WML) zijn opgestapt. Dit gebeurde nadat het algemeen bestuur, waarin wethouders uit Heusden, Loon op Zand en Waalwijk zitting hebben, de rem zette op een plan om WML-medewerkers bij een joint venture te detacheren. Die joint venture wil WML samen met het bedrijf Vebego uit Voerendaal opzetten. De groen- en schoonmaakafdeling van WML moeten bij dat nieuwe samenwerkingsbedrijf ondergebracht worden.

WML voert voor Heusden, Loon op Zand en Waalwijk de sociale werkvoorziening uit. Door met een bedrijf in zee te gaan, verwacht WML meer opdrachten binnen te slepen en meer mensen aan het werk te helpen. Voor 1 juli zou het contract met Vebego getekend moeten zijn. Het algemeen bestuur stak daar een stokje voor. „We stellen het even uit”, zegt Sjoerd Potters, wethouder in Waalwijk en voorzitter van het algemeen bestuur. „We willen meer inzicht hebben in het contract met Vedego. Met de huidige kennis kunnen we de verantwoordelijkheid om te tekenen niet nemen. De laatste keer dat het algemeen bestuur het contract heeft gezien, was in december. We willen alles nog eens goed bekijken. De intentie is nog steeds wel om tot een akkoord te komen.”

De drie gemeenten hebben een ambtelijke werkgroep ingesteld die de financiële en juridische consequenties van de deal nog eens gaat onderzoeken. Volgende week gaat het bestuur met Vebego om tafel.

Volgens Potters verliep de communicatie richting het algemeen bestuur omtrent Vebego niet goed. „De directie en het dagelijks bestuur van WML zijn intensief bezig geweest met de joint venture, maar de terugkoppeling naar de achterban was niet helemaal goed. Het proces verliep niet soepel.”

Over de beweegredenen van de opgestapte bestuursleden bestaat enige onduidelijkheid. Het betreft Noël Bayens en Ries van der Linden, die namens het bedrijfsleven zitting hadden in het dagelijks bestuur. Volgens een persbericht van de WML ‘grijpen zij deze mijlpaal aan om afscheid te nemen’.

Potters geeft echter aan dat de ingreep van de gemeentes aanleiding is voor hun vertrek. „ Zij hebben zich gecommiteerd aan de datum van 1 juli. Nu die datum niet gehaald wordt, hebben zij hun conclusies getrokken. Van mij had dat overigens niet gehoeven.” Bayens en Van der Linden verwijzen voor een reactie naar de wethouder.

De vraag of de gang van zaken verder nog consequenties heeft voor WML, wordt later beantwoord. Potters: „Eerst gaan we uitzoeken hoe het precies zit. Dan bekijken we wie verantwoordelijk is.”

De VVD in Loon op Zand gaat het college vragen stellen over de ontstane situatie. „Wij zouden als raadsleden graag eerder op de hoogte zijn gebracht over de ontwikkelingen rond de joint ventu¬re”, zegt raadslid Jacky Smit, die zich zorgen maakt over het vertrek van de twee bestuursleden. „WML is er niet bij gebaat stuurloos verder te gaan.”