Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, oktober 30, 2010

Geld voor Crossroads Kaatsheuvel nog probleem

KAATSHEUVEL – Om jongerencen­trum Crossroads in Kaatsheuvel goed op te knappen, lijkt een be­drag van zo’n 135.000 euro nodig. Dat blijkt uit een onderzoek door het onafhankelijke bureau BBA ZO (Bouwkundige Begeleidings Adviesgroep). Maar nu is de grote vraag: wie gaat de broodnodige op­knapbeurt betalen? Gemeente Loon op Zand heeft hiervoor nog geen geld opzij gezet. Ook het jon­gerencentrum Crossroads zelf zegt zo’n groot bedrag niet op te kun­nen hoesten. De partijen gaan bin­nenkort weer met elkaar om de ta­fel.

Eerder was het jongerencentrum in beeld voor nieuwbouw. Maar die plannen zijn voorlopig van ta­fel. Het huidige gebouw aan de Dreefseweg zal dus opgeknapt moeten worden, want het kampt met achterstallig onderhoud. In opdracht van de gemeente heeft het bureau BBA ZO het gebouw grondig onder de loep genomen, en gekeken naar eventuele manke­menten.

Volgens het bureau verkeert het Kaatsheuvelse pand ‘in redelijke staat van onderhoud en zijn de bouwkundige gebreken redelijk een­voudig te verhelpen.’ Maar er moet wel het nodige gebeuren, blijkt uit het onderzoek. Het bedrijf advi­seert een flink aantal werkzaamhe­den uit te voeren, en wel op korte termijn. Deze lijst varieert van het reinigen en opknappen van alle buitengevels, schilderen van alle ra­men, deuren en kozijnen, vervan­gen van dakbedekking, repareren van lekkage tot vervangen van het lood in de toren van het gebouw. Ook moet er eigenlijk een nieuw ventalisatiesysteem aangelegd wor­den. Het bureau heeft alle kosten bij elkaar opgeteld, en komt dus uit op een bedrag van zo’n 135.000 euro.

Wethouder Wim Aussems (Ge­meentebelangen) zal nu verder met Crossroads in overleg gaan over de eventuele vervolgstappen. „Het is een lastig verhaal”, reageert collega-wethouder Jacques Broe­ders in afwezigheid van Aussems. „Wie gaat wat betalen? Geen van de partijen heeft hiervoor geld ge­reserveerd staan. Er moet dus heel goed naar de kosten gekeken wor­den en welke werkzaamheden nu echt noodzakelijk zijn. Misschien hoeft niet alles uitgevoerd te wor­den.”

Ook zouden de kosten wel­licht gedrukt kunnen worden door ‘de nodige zelfwerkzaam­heid’, stelt Broeders, zodat niet al het werk uitbesteed hoeft te wor­den aan bedrijven. Verder zijn er mogelijk fondsen en subsidies te werven voor de nood­zakelijke opknapbeurt van Crossroads, zo is het idee.