Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 29, 2010

‘Ook vereniging uit de derde divisie kan de Langstraatcup winnen’

DE LANGSTRAAT – De formule waar­bij harmonieorkesten tijdens de jaarlijkse Langstraatcup niet alleen gejureerd worden op muzikaliteit maar ook op de presentatie van een gekozen thema, slaat aan bij de muziekverenigingen. En de win­naar gaat voor de hoofdprijs: een masterclass van een bekende diri­gent. Dat stelt voorzitter Frans Brokx van Stichting Muziek in de Langstraat. Zondag strijden acht re­gionale muziekverenigingen om de begeerde Langstraatcup, die voor de 25e keer wordt gehouden.

Vorig jaar won Symfonisch Blaas­orkest Drunen de wedstrijd. Het thema was toen ‘ Musical’. Maar Drunen kwam met een omstre­den circusact. „Wat de meeste aan­wezigen echter niet wisten, is dat de act uit een musical van Dane and Bailey kwam en dat er wel de­gelijk sprake was van de opvoering van een musical”, stelt Brokx. Vol­gens hem is de kritiek op de keuze dan ook onterecht.

Volgens Brokx is de keuze om niet alleen de muzikaliteit, maar ook het thema te jureren, een gouden greep geweest. Niet alleen het oor, ook het oog wil wat, zo stelt de voorzitter van Stichting Muziek in de Langstraat. Dit jaar is het the­ma ‘ Solisten’, volgend jaar ‘ Wind, Water, Aarde en Vuur’.

Toch blijft de nadruk liggen op de muzikaliteit, aldus Brokx. „Wij bie­den de verenigingen de kans om zich door een professionele jury te laten beoordelen. Maar met de in­vulling van het thema nemen de deelnemers wel een risico. Als je 25 danseressen op laat treden, kun je punten verliezen omdat één danseres een foutje maakt. Dus als je niet oppast, wordt het visuele belangrijker van het muzikale.”

Volgens het bestuur kan ook een vereniging die in de derde divisie uitkomt de cup winnen. Dat komt door de puntenwaardering. Vereni­gingen die in de eerste of tweede divisie uitkomen, moeten tachtig punten halen voor een eerste prijs. Voor verenigingen uit de overige divisies is vijfenzeventig punten voldoende voor de winst.

Het stichtingsbestuur maakt zich zorgen over de kabinetsplannen om te bezuinigen op cultuur. „ Een harmonie is levend cultureel erf­goed en cultuur wordt door dit ka­binet met kleine letters geschre­ven”, aldus Brokx. De muzikale strijd begint zondag om 10.30 uur in De Voorste Venne in Drunen. Een kaartje kost 5 eu­ro, kinderen onder de 12 jaar mo­gen gratis naar binnen.