Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 29, 2010

Zak geld ligt klaar voor starters Loon op Zand

KAATSHEUVEL – Jonge woningzoe­kenden met een smalle beurs kun­nen vanaf nu bij de gemeente Loon op Zand aankloppen voor een starterslening voor de koop van een huis. De gemeente heeft voor die regeling een bedrag van bijna 204.000 euro beschikbaar. Met dat geld zijn zo’n tien starters aan een lening te helpen, is de schatting.

Wethouder Jacques Broeders (Ge­meentebelangen) waagt zich niet aan een voorspelling over wan­neer de pot voor de starterslenin­gen leeg zal zijn. „ Er lijkt veel inte­resse voor. Aan de andere kant wordt de lening niet zomaar ver­strekt en zijn er eisen waaraan vol­daan moet worden. Ook heb je te maken met de ontwikkelingen op de woningmarkt en het eventuele aanbod van betaalbare huizen”, legt hij uit. In Loon op Zand klinkt al lang de roep om startersl­e-ningen. Nogal wat starters hikken nu tegen de hoge vraagprijzen van woningen aan en krijgen de finan­ciering moeilijk of niet rond. De starterslening moet de woningzoe­kende meer financiële ruimte ge­ven om een huis te kopen.

De regeling is alleen voor mensen van maximaal 40 jaar die voor het eerst een woning kopen: bestaand of nieuwbouw. Het huis mag ook niet meer dan 225.000 euro kos­ten. De hoogte van de startersle­ningen zal verschillen, maar is maximaal 30.000 euro.

De starterslening is niet de enige manier om jonge woningzoeken­den aan een huis te helpen. Zo zijn er bijvoorbeeld regelingen als Koopgarantwoningen of koopsub­sidies voor starters. „ Als je al van die regelingen gebruikmaakt, kun je niet ook nog een starterslening krijgen”, stelt Broeders.

De ‘verordening Starterslening Loon op Zand 2010’ is gisteren van kracht geworden. Woningzoeken­den kunnen nu een starterslening aanvragen via een speciaal formu­lier dat bij de gemeente te verkrij­gen is.