Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, november 20, 2010

Loon op Zand wil toerist ín het dorp

LOON OP ZAND – Miljoenen toeris­ten en dagjesmensen komen jaar­lijks naar de gemeente Loon op Zand, maar de meesten komen niet verder dan de Efteling en de Loonse en Drunense Duinen. On­dernemers en gemeente willen veel meer bezoekers in de dorpen Kaatsheuvel en Loon op Zand zelf zien te krijgen. Maar daarvoor moet het centrum van beide dor­pen aantrekkelijker én bekender worden. Mooie plannen zijn er ge­noeg, nu moeten die ook een keer werkelijkheid worden.

In het nieuwe sociaal-economisch beleidsplan wijst het adviesbureau BRO nog eens op de grote kansen die er liggen op het gebied van toe­risme en recreatie. In de discussie­nota worden de zwakke en sterke punten van de kernen Kaatsheu­vel, Loon op Zand en De Moer aangegeven. Vooral in Kaatsheuvel lijkt nog veel werk aan de winkel. Het centrum oogt wat rommelig en mist uitstraling, zo is de conclu­sie. De winkels liggen te verspreid en het horeca-aanbod is te mager voor een recreatieve gemeente als Loon op Zand.

Deze uitkomsten zijn geen verras­sing voor Piet den Hartog, eige­naar van de Albert Heijn en voor­zitter van de Winkeliers Vereni­ging Kaatsheuvel. „In 1988 was er een vergelijkbaar rapport van het­zelfde bureau. De inhoud was gro­tendeels hetzelfde. Dat er in 22 jaar zo weinig is gebeurd, is triest.”

De gemeente heeft veel hoop ge­vestigd op het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. De komende jaren moet het dorp een nieuw centrum krijgen met horeca, woningen en andere voorzieningen. Maar Den Hartog vraagt zich af of Kaatsheu­vel echt gaat ‘bruisen’, als het hier bij blijft.

Volgens hem is het belangrijk dat de ondernemers de handen ineen slaan en zelf ook het voortouw ne­men om plannen van de grond te krijgen. Ook zijn collega Guus van Es, voorzitter van de Loonse On­dernemers Vereniging, onder­schrijft dat. „Dat besef is er veel meer dan vroeger.”

Geert van Op­stal, voorzitter van het Onderne­mers Platform Gemeente Loon op Zand, merkt ook dat ondernemers steeds meer samen optrekken. „ Er zijn wel eens meningsverschillen, maar dat geeft niet. Het is geen los zand meer.” Van Es vindt het goed dat nu een duidelijke koers is uitge­zet met het sociaal-economisch be­leidsplan. „ Deze gemeente heeft enorme mogelijkheden.” Hij ziet grote kansen voor Loon op Zand als een toeristisch centrum, met bijvoorbeeld een bezoekers­centrum voor de regio.

Voor het dorp Loon op Zand zelf is de uitbreiding van de EMTÉ- su­permarkt een grote wens en moet de leegloop van bedrijvenpark De Hoogt gestopt worden. Hier wordt hard aan gewerkt, aldus Van Es.

In de discussienota staan meer ac­ties en speerpunten, zoals:
-een onderzoek naar meer koop­zondagen,
-de aanpak van bedrijventerrei­nen in de dorpen,
-het oprichten van een onderne­mersfonds,
-behoud van agrarische bedrijvig­heid.

„We gaan nu samen met gemeen­teraad en ondernemers kijken wel­ke acties prioriteiten hebben”, al­dus wethouderWim Aussems (Ge­meentebelangen). „We kunnen niet alles. Maar de belangrijkste za­ken willen we echt aanpakken.” Het Sociaal-Economisch Beleidsplan ligt nog tot 29 december ter inzage.
Bron: Brabants Dagblad : Auteur Michel Koster

1 Comments:

Blogger janijsel said...

werkelijk fantastisch ,schitterend er zijn eigenlijk geen woorden voor.Bedankt voor het plaatsen.

20 november, 2010  

Een reactie posten

<< Home