Ook duiven doken onder in de oorlog
KAATSHEUVEL – Op 13-jarige leeftijd, nu precies driekwart eeuw geleden, stapte Kaatsheuvelnaar Wim van Heijst het clubgebouw van de Kaatsheuvelse Postduiven Vereniging (KPV) aan de Marktstraat binnen om zich aan te melden als lid. Hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Zijn vader hield duiven enWim werd al jong aangestoken door het ‘ virus’, zoals hij het zelf noemt.
In de beginjaren vloog hij samen met zijn vader. Op zijn 21- ste had Wim van Heijst zijn eigen duivenhok boven zijn schoenfabriekje aan de Gasthuisstraat in Kaatsheuvel en begon hij prijzen te winnen. Tijdens de oorlog zaten zijn duiven ondergedoken in een ruimte boven de bijkeuken. „ Je mocht toen geen duiven houden, want de Duitsers waren bang dat ze boodschappen zouden overbrengen”, vertelt hij. Na de oorlog bouwde hij een nieuwe kooi boven de fabriek en vloog net als vele anderen van april tot eind september wedstrijden. Vol weemoed praat hij over zijn lievelingsduif, zijn ‘ zwartje’. „ Dat was een prachtige duif, die was vooral sterk op de vluchten van St. Ghislain aan de Franse grens. Met zwartje heb ik zelfs een keer een gashaard gewonnen”, klinkt het trots. Op de vraag waar het prijzengeld is gebleven zegt hij met een brede lach: „Dat staat nu op de bank”.
Van Heijst, nu 88, groeide mee met de vereniging. Hij was 25 jaar bestuurslid, waarvan 20 jaar penningmeester. Het duurde vroeger tot halverwege de week eer de uitslagen bekend waren. „ Nu doen ze alles met de computer. Wij moesten alles nog met de hand uitrekenen en dan werd het vaak laat op zondagavond. Dat de zondag niet zonder borreltje ging weet zijn vrouw nog maar al te goed. „Daar zal ik maar niet verder over uitweiden”, lacht ze. Tot voor vijf jaar vloogWim, die nu in de Venloene in Loon op Zand woont, samen met zijn zoon Kees.
Wim van Heijst is afgelopen weekeinde gehuldigd vanwege zijn bijzondere jubileum bij de KPV.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home