Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, februari 09, 2011

Loonse rustbank voor eeuweling ZLTO

DE MOER – De afdeling Dongen-Loon op Zand heeft gisteren tij­dens de aftrap van het eeuwfeest in partycentrum ’t Moaske in De Moer van beide gemeentes een rustbank aangeboden gekregen.

„Ik kan u het cadeau nog niet to­nen, want het is nog in de maak”, aldus burgemeester Simone Dir­ven van Dongen. Zij vertelde over de tijd dat ze bij haar schoonou­ders op de boerderij kwam en dat haar schoonvader nog suikerbie­ten naar de fabriek reed. Die tijd is volgens haar voorbij. „We zijn nu in een spanningsveld beland tus­sen wat de bestuurders willen en de nieuwe bewoners die naar het platte land trekken. De ‘verromme­ling’ moeten we tegengaan door goede afspraken te maken. Ze riep de leden van het ZLTO op om mee te denken hoe de toekomst van het agrarisch bedrijf er uit moet komen te zien. Burgemees­terWim Luijendijk van Loon op Zand sprak over dalende werkgele­genheid in de sector, die in Loon op Zand slechts 3,6 procent van de beroepsbevolking telt. „Dat was tien jaar geleden nog 5 procent”.

Volgens Luijendijk telt Loon op Zand 110 agrarische bedrijven die veel raakvlak hebben met zorg en toerisme. „Wij zien Loon op Zand als een toeristische gemeente, met veel kampeer- en zorgboerderij­en”. Van de beroepsbevolking is 32 procent werkzaam in de toeris­tische- en zorgsector. „Beide zien we ook terug in uw sector, met zorg-dagrecreatie, zorgboerderijen en kinderopvang”. Volgen de bur­gemeester is het de grote vraag voor bestuurders hoe die neven­functies een plaatsje te geven.

„Wij komen daar niet altijd uit”, erkende hij. Loon op Zand wil de kwaliteit van de agrarische sector hoog houden en daarnaast moder­ne sectoren ontwikkelen. Alge­meen voorzitter Hans Huijbers ver­telde dat 50 procent van de boeren getrouwd is met een verpleegster.

Burgemeester Dirven adviseerde Yvon Jaspers dan ook om eens in de ziekenhuizen te gaan kijken.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in t Groen