Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, februari 19, 2011

Plan nieuwe woonwijk Kaatsheuvel nog lastig

KAATSHEUVEL – De grondverwer­ving voor de nieuwe woonwijk Sweensstraat-West in Kaatsheuvel verloopt moeizaam. De gemeente Loon op Zand heeft een groot deel van de benodigde grond nog niet in handen. Ze verwacht dat de bouw van de eerste woningen be­gin 2014 start. Het hele plan be­helst de bouw van zo’n 450 hui­zen in een wijk met een landelij­ke, groene uitstraling.

Het project Sweensstraat-West is belangrijk voor de gemeente Loon op Zand. Het is niet alleen een for­se uitbreiding van het dorp Kaats­heuvel, ook moet het project de ge­meentekas spekken. De beoogde opbrengst is eerder geschat op zo’n 6 miljoen euro. Geld dat hard nodig is voor andere grote projec­ten in de gemeente, zoals het Brui­send Dorpshart in Kaatsheuvel. Maar het wordt nog een hele opga­ve om die 6 miljoen binnen te sle­pen. Er liggen wat financiële risi­co’s op de loer.

De gemeente wil graag een terrein van zo’n 22 hectare gaan bebou­wen tussen de Erasstraat, Recht­vaart en Sweensstraat, maar 13 hec­tare daarvan is nog in handen van andere eigenaren. Het valt nog niet mee om deze grond te verwer­ven. Het verschil tussen vraag en aanbod is soms groot. Mogelijk be­gint de gemeente daarom eerst te bouwen op de grond die ze al wel in eigendom heeft. Het zou dan om zo’n 200 tot 250 woningen gaan.

Het bouwplan vraagt nog veel on­derzoek, bijvoorbeeld als het gaat om bodem, water, archeologie en explosieven. Dat kan voor verras­singen zorgen. Zo moet de ge­meente bijvoorbeeld al rekening houden met de aanwezigheid van een steenuil in het gebied. Een veel grotere zorg is de waterop­vang, die nu nu al problemen geeft in de omgeving.

Er zijn dus nog de nodige hobbels te nemen, toch ziet de gemeente goede kansen om een mooie uit­breiding van Kaatsheuvel te realise­ren. „Het wordt geen alledaagse wijk, zoals op veel andere plaat­sen”, stelt wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). Zo wordt gedacht aan een wijk met een landelijke uitstraling met ‘ linten en vaarten’. „Een beetje zoals in ‘s Graven­moer.” In de nieuwe wijk komen allerlei type woningen, maar in ie­der geval geen appartementen. Ook worden mogelijk vrije kavels uitgegeven, iets waar in Kaatsheu­vel veel vraag naar is. De gemeen­te zit wel met een dilemma. Ze wil graag een kwalitatief hoogwaardi­ge wijk, maar moet de kosten ook goed in de gaten houden. Eerder heeft de gemeenteraad 450.000 eu­ro verstrekt voor de voorberei­dingskosten van het project. Maar een groot deel van dat geld is al op. Een extra krediet lijkt nodig.

Brabants Dagblad Auteur MK

1 Comments:

Blogger Mark uit de Kets said...

"Eerder heeft de gemeenteraad 450.000 eu­ro verstrekt voor de voorberei­dingskosten van het project. Maar een groot deel van dat geld is al op."...... hoe verassend!

19 februari, 2011  

Een reactie posten

<< Home