Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 18, 2011

Loons ‘ toerisme’ krijgt impuls

LOON OP ZAND – Het gaat nu nog veel te langzaam met alle plannen om het toerisme en recreatie naar een hoger niveau te tillen in Loon op Zand. De gemeente wil daarom een externe deskundige inschake­len die de plannen moet gaan aan­jagen.

Die persoon moet de samenwer­king tussen partijen verbeteren, met als uiteindelijke doel om meer projecten echt van de grond te krij­gen. „Die extra impuls is echt no­dig”, stelt wethouder Ruud van Eij­keren (Pr03, toerisme).

Loon op Zand wil zich profileren als ‘dé verhalen- en avonturenge­meente’. Samen met de Lokaal Toeristische Adviesraad (LTA) heeft de gemeente daarvoor een toeristisch-recreatieve visie opge­steld, met daarin tal van actiepun­ten.

Maar nu, twee jaar na het vast­stellen van die visie, is er te weinig voortgang geboekt, zo concludeert het college.

Dat heeft verschillende redenen, stelt het. Er is een gebrek aan capa­citeit om alle plannen uitgevoerd te krijgen, ook bij de gemeente zelf. Verder zou de houding van betrokken partijen vaak ‘te afwach­tend en niet actief genoeg’ zijn. Ook verloopt het overleg soms moeilijk door ‘ te veel tegenstrijdi­ge belangen van betrokkenen’, is de conclusie.

Wethouder Van Eijkeren wil niet de indruk wekken dat de afgelo­pen jaren weinig of niets is ge­beurd. Zo wijst hij op de steeds be­tere promotie van de gemeente. Zo is bijvoorbeeld het nieuwe logo ‘ 1001 x Loon op Zand’ gelanceerd. „ Ondernemers hebben heel veel ideeën en met het enthousiasme is niets mis”, stelt Van Eijkeren vast. „Maar sommige plannen heb­ben nog een duwtje nodig.”

De gemeente denkt met de inzet van een extern deskundige die noodzakelijke impuls te kunnen geven. Er wacht hem of haar veel werk.

Volgens Van Eijkeren is het belang­rijk dat de website 1001xloonop­zand. nl nu spoedig de lucht in gaat, zodat mensen snel kunnen zien wat Loon op Zand allemaal te bieden heeft. „In dit tijdperk van internet en nieuwe media kun je zo’n site eigenlijk niet missen.”

Verder moeten nieuwe toeris­tische en recreatieve arrangemen­ten ontwikkeld worden. En projec­ten moeten ook verder dan het pa­pier komen. „Er is bijvoorbeeld een mooi initiatief voor een boek­je met streekproducten. Maar dat boek zal ook goed in de markt ge­zet moeten worden. Dat vraagt om de nodige kennis”, legt Van Eij­keren uit.

Mogelijk kan de extern deskundi­ge ook een rol spelen bij het op­richten van een kenniscentrum Toerisme en Recreatie in Loon op Zand, zoals de gemeenteraad dat graag ziet. „We lijken op zoek naar het schaap met vijf poten. Maar hij of zij kan niet alles”, beseft de wethouder ook.

De gemeente betaalt de extern des­kundige van geld dat gereserveerd was voor alle toeristische plannen, maar nog niet allemaal uitgegeven is.

Er wordt gekeken of de onderne­mers in de toekomst mogelijk wil­len meebetalen aan de inzet van die deskundige.

Brabants Dagblad Auteur M. Koster