Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, februari 17, 2011

Zwijn komt naar de duinen

KAATSHEUVEL - Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen staat al op de kansenkaart ‘ Wilde Zwij­nen in Nederland’. Die kaart is sa­mengesteld door de landelijke Zoogdiervereniging. Deze vereni­ging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden. Op de kaart zijn ge­schikte leefgebieden voor wilde zwijnen in beeld gebracht. Want dat wilde zwijn is bezig aan een onstuitbare opmars in dit land.

Buiten de nationale parken De Ho­ge Veluwe en De Meinweg in Noord-Limburg mogen alle zwij­nen afgeschoten worden. Maar dejacht met alle regels en beperkin­gen blijkt niet in staat de aanwas van de populatie te beteugelen. Op de kansenkaart staan veel voor de zwijnen geschikte gebieden in Zuidoost-Brabant, waaronder De Kampina en de Oirschotse Heide. Vanuit die gebieden komen de zwijnen via ecologische verbin­dingszones en ecoducten makke­lijk naar de duinen. Maar ook van­uit het zuidoosten van Gelderland rukken die beesten op, zo is de ver­wachting. Jasja Dekker van de Zoogdier Vereniging denkt dat de opmars van het dier niet te stuiten is. Daarom adviseert hij dat beheer­ders vooraf al voorzieningen tref­fen voor de komst van de zwijnen. En vooral ook dat ze vooraf beslui­tenwat ze met het wilde zwijn buiten de Loonse en DrunenseDuinen willen gaan doen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Frans van Halder