Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, maart 04, 2011

Dorpshart krijgt toch een parkeergarage

KAATSHEUVEL – De aanleg van een parkeergarage bij het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel gaat vrij­wel zeker toch door. Het voorstel om de ‘dure’ parkeerkelder te schrappen stuit op grote politieke weerstand en is daarom van tafel gehaald. De gemeente Loon op Zand worstelt nu nog wel met de vraag hoe de kosten van het Brui­send Dorpshart dan wel gedrukt kunnen worden. Wellicht moeten de plannen voor de bouw van het nieuwe multifunctioneel centrum Carré, sporthal of gemeentehuis flink aangepast worden.

De gemeente zit stevig in de maag met een dreigend tekort van zo’n zes ton per jaar, waardoor ze de ambities van het Bruisend Dorps­hart moet bijstellen. Gisteravond boog de politiek zich over de be­zuinigingsvoorstellen van het colle­ge, zoals het schrappen van de par­keerkelder, de bouw van een multi­functioneel centrum met een klei­nere grote zaal en de bouw van een kleinere sporthal op de plek van de huidige Werft in plaats van aan de rand van het dorp. Maar vrijwel alle partijen vonden het te vroeg om nu al een oordeel te vel­len over die ingrijpende maatrege­len, met uitzondering dan van het niet wegbezuinigen van de ‘dure’ parkeerkelder.

Op aandringen van de politiek neemt het college meer tijd om ook andere plannen uit te werken die kosten kunnen besparen. De raad zou 17 maart een definitief be­sluit nemen, maar die vergadering is uitgesteld. Duidelijk is dat het nog een lastig verhaal wordt. De gemeente moet ook rekening hou­den met eventuele schadeclaims als plannen worden omgegooid. Want er liggen bijvoorbeeld afspra­ken met de bouwers Heijmans Vastgoed en WSG. Met name Pro3 wil toch een aantal vergaande plan­nen onderzocht zien, zoals bijvoor­beeld het niet bouwen van het Car­ré, de bouw van een gemeen­schapshuis (combinatie gemeente­huis en sociaal-culturele activitei­ten) en het blijven huisvesten van ambtenaren in het kantoorpand Het Hoefijzer.

Het onverwachte tekort is in ieder geval hard aangekomen bij de poli­tiek. „Hoe kun je dit de mensen op straat uitleggen?”, aldus Jan Bre­kelmans (Lijst Loon op Zand). Ook andere fracties waren onaan­genaam verrast. De partijen uitten vooral forse kritiek op het accom­modatiebeleid van de gemeente waardoor in hun ogen het tekort is ontstaan. De afgesproken subsi­die van 1,1 miljoen euro voor de Stichting Multifunctionele Centra (SMC) voor de exploitatie van Car­ré en de nieuwe sporthal blijkt na­melijk veel te weinig als de ambi­ties voor het dorpshart niet bijge­steld worden. „ Zo’n stap terug doet ook mij hartstikke pijn”, stel­de wethouder Wim Aussems (Ge­meentebelangen, Accommodatie­beleid). De politiek wil in ieder ge­val dat er nu ‘eindelijk een helder accommodatiebeleid’ komt om dit soort tegenvallers voortaan te voor­komen. Ook stuurt de gemeente­raad aan op een breed onderzoek naar de hele gang van zaken, de ge­volgde procedures, precieze oor­zaak van de tekorten en nog moge­lijke financiële risico’s.

Bron Brabants Dagblad