Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, maart 11, 2011

Een eerbetoon aan Mark én de jeugd



aatsheuvel - De 17-jarige Mark van Ree uit Kaatsheuvel overleed be­gin dit jaar. Zijn vrienden zijn een grote steun voor de familie. De grote wens is nu een bankje als eerbetoon.


In huize Van Ree aan de Roes­tenbergstraat in Kaatsheuvel heerst grote dankbaarheid.
Gisteren precies twee maan­den geleden overleed de pas 17 jaar oude Mark van Ree aan meningo­kokken. De jongen had volgens zijn ouders geen schijn van kans. „Het was eigenlijk in een paar uur gebeurd”, vertelt vader Joost.

Nog geen tien uur later organiseer­den jongeren al een grote herden­king aan de Leemkuilen, waar Mark altijd te vinden was. Een ont­stoken SOS-pijl verlichtte Kaats­heuvel.

„We stonden met 120 mensen in de regen en het was muisstil”, ver­telt moeder Ilona. „ Je moet het maar doen als jongere als je ’s mor­gens te horen krijgt dat Mark over­leden is om dezelfde dag nog een herdenkingsbijeenkomst te organi­seren”, zegt ze. De vrienden van Mark, en dat wa­ren er veel, gingen meteen aan de slag om nummers te schrijven over Mark, die ze tijdens de door 800 mensen bijgewoonde crema­tie ten gehore brachten. „ Ze wil­den allemaal wat doen en dat ge­beurde ook”. vertelt vader. Ze droe­gen de kist en namen ook als laat­ste afscheid. Een week nadat Mark overleed stierf ook zijn hond.

„Elke avond komen er nog jonge­ren op visite om over Mark te pra­ten”, vertelt Ilona. Het was de wens van de jongeren om een mo­numentje in de vorm van een paal met een vuist en een pootje van een hond op te richten op de Leemkuilen. Maar ouders en vrien­den wilden juist iets terugdoen voor de jongeren die hen zo goed steunden. Het idee werd geboren een rustbank met inscriptie te plaatsen aan de Leemkuilen. Om de bank te kunnen betalen is geko­zen voor het Burgerinitiatief, waar­in de gemeenteraad van Loon op Zand gevraagd wordt om de bank te financieren.

„Het moet niet alleen een aanden­ken zijn voor Mark, maar moet met name de goede kant van de jongeren belichten”, zegt Corina Dieltjes. Samen met Jade Kieboom en enkele jongeren is zij initiatief­nemer. Dieltjes: „We willen probe­ren met dit burgerinitiatief het imago te doen keren.”

De initiatiefnemers willen ook een benefietconcert met plaatselij­ke rappers organiseren en een voet­balwedstrijd tussen vrienden van Mark die bij Berkdijk voetballen te­gen vrienden die bij DESK spelen. Verder staat er een concert ge­pland als de bank straks onthuld wordt.

Met de opbrengst gaan de initiatief­nemers het imago van de jeugd op­vijzelen. De ouders steunen het ini­tiatief en hopen ook dat het monu­mentje met de vuist er nog komt.

Als om 15.00 uur loco-burgemees­ter Jacques Broeders tijdens een waardige bijeenkomst op het ge­meentehuis de aanvraag in ont­vangst neemt, is iedereen onder de indruk.
Broeders sprak van een onuitspre­kelijk mooi gebaar en ondersteunt net als de aanwezige raadsleden het initiatief. .„Jongeren zijn de bouwsteen voor de toekomst en het leven van Mark gaat hierdoor een grote bete­kenis krijgen”, aldus Broeders.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen