Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 22, 2011

Uur van de waarheid slaat voor bouw in De Moer

DE MOER – Het gaat dringen voor woningbouw in De Moer. De ge­meente wil woensdag 18 mei de bouwplannen voor de Hooivork II weer voorleggen aan de inwoners. Volgens wethouder Jacques Broe­ders (Gemeentebelangen) is dat een belangrijk moment. Op de bij­eenkomst moet blijken of de plan­nen nog op veel verzet stuiten.

Broeders: „Iedereen heeft recht om voor zijn belangen op te ko­men. En ik wil zeker niemand monddood maken. Maar het pro­ject dreigt weer te vertragen als er juridische procedures komen.”

De gemeente is er juist veel aan ge­legen nu snel te gaan bouwen, stelt Broeders. Al jaren klinkt de roep om huizen in het kleine dorp. Inwoners vrezen voor de leefbaarheid als woningbouw nog lang uitblijft. De gemeente Loon op Zand wil nu snel 34 huizen la­ten bouwen in het gebied Hooi­vork II. Over het ontwerp van het ‘wijkje’ is goed nagedacht, aldus de wet­houder. Daarbij is ook rekening ge­houden met de reacties van onder meer kopersvereniging De Moer en een groep bewoners van Hooi­vork I. „Het plan is op enkele pun­ten ook aangepast.”

De gemeente heeft het ontwerpbe­stemmingsplan Hooivork II nu klaar. Broeders hoopt dat de proce­dures snel afgehandeld worden. De gemeente verwacht na de zo­mer te kunnen starten met de grondverkoop. Als alles meezit, kan aan eind van dit jaar al gestart worden met de bouw van de eer­ste woningen.

Maar de vraag is hoe de plannen in De Moer vallen, met name bij een groep bewoners van Hooivork I. Die hadden eerder grote moeite met het ontwerp van de Hooivork II. Een te volle wijk met te weinig groen, zo was de vrees.

Vanaf 6 mei ligt het ontwerpbe­stemmingsplan Hooivork II ter in­zage. De weken daarna kunnen de inwoners hun zienswijzen geven. Als de gemeenteraad de plannen heeft vastgesteld, kunnen bezwaar­makers in het uiterste geval ook nog naar de Raad van State stap­pen. „ Als dat gebeurt, dreigen de plannen echt een tijdje stil te lig­gen”, stelt Broeders. „En daar is De Moer niet bij gebaat. Maar nog­maals, iedereen mag voor zijn of haar belangen opkomen.”

De gemeente probeert ondertus­sen nog een stuk grond in handen te krijgen dat ze nodig heeft voor een tweede ontsluiting van Hooi­vork II. Maar de verwerving van die grond verloopt zeer moei­zaam. De gemeente overweegt een procedure om de grond te onteige­nen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster