Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, mei 28, 2011

Loon op Zand heeft ernstige geldzorgen

KAATSHEUVEL – De financiële tegen­vallers stapelen zich op voor Loon op Zand. „De situatie is ernstig”, stelt burgemeester Wim Luijen­dijk vast. De bezuinigingsopdracht was al loodzwaar, maar de gemeen­te is recent geconfronteerd met een nieuwe tegenvaller van zo’n zes ton. De dreigende tekorten dwingen tot onmiddellijke maatre­gelen.

Nu treffen de bezuinigingen vooral de gemeente zelf. Volgens wethouder Ruud van Eijkeren ( Pro3, financiën) staat Loon op Zand de komende jaren voor pijn­lijke keuzes. Loon op Zand heeft net een grote financiële schoonmaak achter de rug, waarvan de resultaten bij de politiek zijn ingeslagen als een bom. Bij het doorspitten van de begroting kwamen veel financiële lijken uit de kast. Zo bleken veel bezuinigingen niet gehaald en ook niet te realiseren.

De gemeente heeft 2010 afgesloten met een tekort van 2,8 miljoen eu­ro. Ook dit jaar dreigde de gemeen­te fors in de min te eindigen. Zon­der extra maatregelen zou ze afste­venen op een tekort van 1,3 mil­joen euro. „We hebben meteen ac­tie ondernomen”, stelt Van Eijke­ren. Zo is bijvoorbeeld de rem ge­zet op het inhuren van externen. Dat moet tonnen opleveren. „Bij extra vacatures of langdurige ziek­te komt de interne en externe dienstverlening wel onder druk te staan”, beseft het college.

Nu krijgt de gemeente nóg een te­genvaller voor de kiezen. „Het zijn zaken waar we dit keer niets aan kunnen doen en geen invloed op hebben”, stelt Van Eijkeren. De nieuwe tegenvaller van een kleine zes ton (waarvan 335.000 euro structureel) komt met name door tekorten bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Midden-Langstraat (ISD). Maar ook de kosten van de Wmo zijn fors gestegen door veel meer aanvragen voor hulp bij de huishouding en grote woningaan­passingen.

Alle tekorten dwingen tot een for­se greep uit de algemene reserves. In deze pot zit nu nog 5,6 miljoen euro. Daar wil het college een klei­ne 4 miljoen uithalen om een deel van de tekorten op te vangen. De resterende ruim 1,6 miljoen euro aan reserves is voldoende, aldus Van Eijkeren. „Maar de rek is er dan wel uit.” Politiek en college moeten de komende jaren verder op zoek naar zo’n 1,5 à 2 miljoen aan bezuinigingen. „Een heel lasti­ge klus”, beseft Luijendijk. Toch wil hij waken voor een te negatie­ve sfeer. „We moeten met z’n allen deze klus zien te klaren. Die kan­sen liggen er ook.”

Het woord herindeling wordt ook niet hardop genoemd. Wel zoekt de gemeente Loon op Zand na­drukkelijk de samenwerking met andere gemeenten, met name Waalwijk.

Bron: Brabants Dagblad Michel Koster/Jan in 't Groen

1 Comments:

Blogger H.W.Bogaard said...

Voor de zoveelste keer mijn mening die ik al sinds 2004 ventileer: Loon op Zand naar Tilburg,De Moer naar Dongen en Kaatsheuvel naar Waalwijk.Dit college en vorige colleges hebben bewezen niet capabel te zijn om een gemeente te besturen!!!!!!!!!!!!

Hans Bogaard

30 mei, 2011  

Een reactie posten

<< Home