Loon op Zand heeft ernstige geldzorgen
KAATSHEUVEL – De financiële tegenvallers stapelen zich op voor Loon op Zand. „De situatie is ernstig”, stelt burgemeester Wim Luijendijk vast. De bezuinigingsopdracht was al loodzwaar, maar de gemeente is recent geconfronteerd met een nieuwe tegenvaller van zo’n zes ton. De dreigende tekorten dwingen tot onmiddellijke maatregelen.
Nu treffen de bezuinigingen vooral de gemeente zelf. Volgens wethouder Ruud van Eijkeren ( Pro3, financiën) staat Loon op Zand de komende jaren voor pijnlijke keuzes. Loon op Zand heeft net een grote financiële schoonmaak achter de rug, waarvan de resultaten bij de politiek zijn ingeslagen als een bom. Bij het doorspitten van de begroting kwamen veel financiële lijken uit de kast. Zo bleken veel bezuinigingen niet gehaald en ook niet te realiseren.
De gemeente heeft 2010 afgesloten met een tekort van 2,8 miljoen euro. Ook dit jaar dreigde de gemeente fors in de min te eindigen. Zonder extra maatregelen zou ze afstevenen op een tekort van 1,3 miljoen euro. „We hebben meteen actie ondernomen”, stelt Van Eijkeren. Zo is bijvoorbeeld de rem gezet op het inhuren van externen. Dat moet tonnen opleveren. „Bij extra vacatures of langdurige ziekte komt de interne en externe dienstverlening wel onder druk te staan”, beseft het college.
Nu krijgt de gemeente nóg een tegenvaller voor de kiezen. „Het zijn zaken waar we dit keer niets aan kunnen doen en geen invloed op hebben”, stelt Van Eijkeren. De nieuwe tegenvaller van een kleine zes ton (waarvan 335.000 euro structureel) komt met name door tekorten bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Midden-Langstraat (ISD). Maar ook de kosten van de Wmo zijn fors gestegen door veel meer aanvragen voor hulp bij de huishouding en grote woningaanpassingen.
Alle tekorten dwingen tot een forse greep uit de algemene reserves. In deze pot zit nu nog 5,6 miljoen euro. Daar wil het college een kleine 4 miljoen uithalen om een deel van de tekorten op te vangen. De resterende ruim 1,6 miljoen euro aan reserves is voldoende, aldus Van Eijkeren. „Maar de rek is er dan wel uit.” Politiek en college moeten de komende jaren verder op zoek naar zo’n 1,5 à 2 miljoen aan bezuinigingen. „Een heel lastige klus”, beseft Luijendijk. Toch wil hij waken voor een te negatieve sfeer. „We moeten met z’n allen deze klus zien te klaren. Die kansen liggen er ook.”
Het woord herindeling wordt ook niet hardop genoemd. Wel zoekt de gemeente Loon op Zand nadrukkelijk de samenwerking met andere gemeenten, met name Waalwijk.
Bron: Brabants Dagblad Michel Koster/Jan in 't Groen
1 Comments:
Voor de zoveelste keer mijn mening die ik al sinds 2004 ventileer: Loon op Zand naar Tilburg,De Moer naar Dongen en Kaatsheuvel naar Waalwijk.Dit college en vorige colleges hebben bewezen niet capabel te zijn om een gemeente te besturen!!!!!!!!!!!!
Hans Bogaard
Een reactie posten
<< Home