Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, juli 25, 2011

Bezwaren geven de doorslag: gedachtenisbankje komt er niet

KAATSHEUVEL – Het veelbesproken bankje op de Leemkuilen in Kaats­heuvel komt er niet. De gemeente tilt zwaar aan bezwaren vanuit de buurt en geeft daarom geen toe­stemming.

De groep initiatiefne­mers is diep teleurgesteld. De rust­bank moest de Kaatsheuvelse jeugd in een positief daglicht stel­len en was ook ter nagedachtenis aan de begin dit jaar overleden Mark van Ree (17).

Maar omwo­nenden vrezen dat zo’n bankje op de Leemkuilen veel jongeren aan­trekt met overlast, onrust en rom­mel als gevolg. Het college staat wel positief tegen­over een ander verzoek van de groepinitiatiefnemers: het ontwik­kelen van activiteiten om jongeren positief te profileren. Volgens de gemeente zijn hiervoor jongeren­werk, een aantal jongeren en om­wonenden al in gesprek.

Begin dit jaar overleed de 17-jarige Mark van Ree aan meningokok­ken ( hersenvliesontsteking). Zijn overlijden leidde tot een burgerini­tiatief van een groep jongeren, sa­men met Corine Dieltjes en Jade Kieboom. Ze startten een actie voor een bankje op de Leemkui­len: de plek waar Mark vaak te vin­den was.

Volgens de initiatiefne­mers hebben de nabestaanden veel steun gehad van de vele vrien­den van Mark. De bank was daar­om niet alleen een gedenkmonu­ment, maar moest ook de jeugd in een positief daglicht stellen. De ge­meente reageerde in eerste instan­tie positief op het burgerinitiatief, maar al snel bleek dat in de buurt bezwaren leefden tegen de plaat­sing van het rustbankje.

Daarbij werd gewezen op de vele overlast, die de ( hang)jongeren eerder op deze plek veroorzaakt hebben. „ Je schrikt van die verhalen”, liet wet­houder Jacques Broeders (Gemeen­tebelangen) onlangs weten. Hij sprak van een zeer lastig verhaal en had begrip voor beide partijen.

Vrijdag kregen de initiatiefnemers én de ouders van Mark te horen dat de plaatsing van het bankje niet doorgaat. Het college zegt „ z’n waardering voor het burgeriniatief niet te willen laten overschadu­wen door vermeende overlast.” De initiatiefnemers zijn zwaar te­leurgesteld. „Het gemeentebestuur heeft z’n oren laten hangen naar een aantal tegenstanders”, zo stel­len zij. Ze overwegen een bezwaar­schrift in te dienen. De ouders van Mark van Ree, die een persoonlij­ke brief van de burgemeester kre­gen, zijn ook teleurgesteld over het besluit van de gemeente.


Bron Brabants Dagblad: Door Jan in 't Groen en Michel Koster