Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, juli 18, 2011

Winkeliers houden deur massaal dicht

Kaatsheuvel - De Kaatsheuvelse winkeliers stemden onlangs voor een proef om acht zondagen ach­ter elkaar open te gaan. Gis­teren was de start: de super­markten gaan aan kop.



De winkelstraten van Kaatsheuvel bieden de­ze zondag een troostelo­ze aanblik. Ondanks de vergunning om open te zijn is er geen enkele winkel open. Maar het parkeerterrein van supermarkt Albert Heijn aan de Gasthuisstraat staat wel meteen na de opening vol met auto’s.

Ondanks de late bekendmaking dat de winkel op zondag open is hebben veel klanten de weg naar de supermarkt gevonden. DeWaal­wijkse Gerdine Sleeuwenhoek is net thuisgekomen van vakantie: „Ik ben blij dat de supermarkt open is. Nu kunnen we toch onze boodschappen doen”, zegt ze te­vreden. Ook Arno de Rooij is blij met de openstelling: „We gaan van­avond barbecueën en kwamen nog wat spullen te kort.”

Eigenaar Piet den Hartog van de Albert Heijn, tevens voorzitter van winkeliersvereniging Kaatsheuvel en voorvechter van de zondag­openstelling, wordt door klanten veelvuldig gefeliciteerd met het feit dat de winkel open mag.

Zo ook door Helma van Geenen uit Kaatsheuvel. „Wij hebben het op zaterdag altijd druk. Dan is het fijn dat je op zondag je boodschap­pen kunt doen.” Volgens haar is de openstelling een goede zaak voor de toerist. „ In Frankrijk en België zijn de winkels ook altijd open en Loon op Zand wil toch een toeristische gemeente zijn?”

In winkelcentrum De Hoofdpoort is behalve supermarkt Jumbo al­leen drankwinkel Mitra Lips open. „Lekker relaxed”, zegt Barry van Heeswijk, die met zijn maat wat drank komt kopen. Bij de Jumbo loopt het niet storm, maar zowel het personeel als de klanten zijn enthousiast. Angelique Pullens uit Heusden is speciaal naar Kaatsheu­vel gekomen om boodschappen te doen. „ Als je zo de tijd hebt, neem je wel meer mee dan de bedoeling is”, lacht ze.

„ Ideaal, zo op zondag open”, zegt de Kaatsheuvelse Ellen Aussems.

„Het is alleen jammer dat de ande­re winkels niet open zijn. Het had veel mooier kunnen zijn. Maar misschien komt dat nog”, klinkt het hoopvol. Aussems heeft gelijk, want de dichte hekken van de win­kels nodigen niet bepaald uit om gezellig te winkelen.

Supermarkt Em-Té was gisteren nog gesloten. „We hoorden pas donderdagavond van Piet den Har­tog dat de openstelling er door was. Die tijd was te kort om alles nog geregeld te krijgen”, vertelt be­drijfsleider André Bool. „Maar van­af volgende week zondag gaan we er vol tegenaan.”

Dat de gewone winkels niet of nog niet open gaan, is volgens hem te­kenend voor de Kaatsheuvelse win­keliers. „ Op de reguliere koopzon­dagen is de animo om open te gaan bijna nihil.”

De meeste winkeliers zeggen niet aan de proef mee te doen. Ande­ren verklaren vóór de proef ge­stemd te hebben om de super­markten de kans te geven om open te zijn.

Anton Pooters van CompuPower in de Peperstraat twijfelt nog. Hij wil het eerst een paar weken aan­zien. „ Als meerdere winkels open gaan, dan wil ik ook wel meedoen. Maar ik heb er weinig zin in om als enige in de straat open te gaan.”

Grace van der Velden van Expert in de Hoofdstraat vindt het mo­ment voor de proef verkeerd geko­zen. „Normaal staan we met vijf medewerkers, maar door de vakan­tieperiode staan we nu met drie man. En wij moeten mensen met kennis van zaken in de winkel heb­ben. Die vind je niet zomaar.”

Feitenblok openstelling
De proef van de extra winkelopenstelling op zondag duurt nog tot en met 4 september. In oktober 2011 wordt de proef geëvalueerd. De resultaten van de onderzoeken die de ondernemers tijdens de proef doen worden aan de gemeente overhandigd. Op basis daarvan wordt bekeken of en hoe zondagsopenstelling gewenst en/of haalbaar is. Het ziet het er naar uit dat alleen de supermarkten Albert Heijn, Em-Té en Jumbo en enkele zaken in de Hoofdpoort meedoen. Vooral de grote winkelketens zoals Kruidvat, Blokker, Hema, Etos en Boerenbond voelen er vooralsnog niets voor om op zondag hun winkel open te stellen.


Piet den Hartog
“Ik ben blij voor mijn klanten dat de winkel acht zondagen open mag”, zegt Piet de Hartog van Albert Heijn in Kaatsheuvel. De winkelier is de laatste weken 20 uur per week bezig geweest om de openstelling op zondag voor elkaar te krijgen. “Ik ben blij dat de winkeliers voor de proef hebben gestemd en het de supermarkten gunnen”.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen