Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 30, 2011

‘ Waterplan’ stuit op verzet

LOON OP ZAND – Een groep bewo­ners van Cassiopeia en Perseus in Loon op Zand verzet zich tegen de aanleg van een waterbergingskel­der onder het plantsoentje voor haar deur. Ze willen de kap van ‘grote beeldbepalende bomen’ voorkomen. Ook voelen de bewo­ners zich overvallen door de plan­nen. De aanleg van de waterber­ging is één van de maatregelen, waarmee de gemeente een eind wil maken aan de wateroverlast in de omgeving van de Ecliptica.

Bij extreme hoosbuien stroomde in het verleden regenwater in wo­ningen, kelders en garages. De ge­meente trekt nu 1,5 miljoen euro uit om de bewoners van Ecliptica en aanpalende straten te verlossen van de wateroverlast. Over de noodzaak hiervan bestaat weinig discussie. Maar de groep bewoners van Cassiopeia en Perseus zet wel vraagtekens bij de gekozen oplos­sing. De plannen zijn in de loop der tijd gewijzigd en tot hun grote verbazing komt de bergings- en in­fritatiekelder nu onder het plant­soen aan de Cassiopeia en Andro­meda. „Hierdoor dreigt beeldbepa­lend groen te verdwijnen”, aldus een woordvoerster van de bewo­ners. „Voor de aanleg van de water­berging moeten grote prachtige bo­men wijken. Ook dreigen de kinde­ren een mooie plek te verliezen, waar nu volop gespeeld wordt.” Volgens haar kan de bergings- en infiltratiekelder op een andere plek komen, waar minder groen hoeft te verdwijnen.

De bewoners hebben forse kritiek op de communicatie door de ge­meente.

„We kwamen er pas heel laat achter dat plannen zijn omge­gooid en nu lijkt er opeens geen weg meer terug”, aldus de woord­voerster. Toch leggen ze zich er nog niet bij neer. Volgens haar heb­ben zo’n dertig buurtbewoners hun handtekening gezet tegen de plannen en zal ook bezwaar ge­maakt worden tegen de omge­vingsvergunning. De gemeente er­kent dat de communicatie richting deze groep bewoners beter had ge­kund. „We gaan nu zeker het ge­sprek aan met omwonenden”, stelt de gemeentewoordvoerster. En na de aanleg van de waterber­ging komt groen terug, benadrukt ze. „Hierover willen we samen met bewoners overleg voeren.”

De aanpak van de wateroverlast is overigens een omvangrijke klus. Bij eerdere plannen ging de ge­meente nog voorzichtig uit van een waterberging van zo’n 1200 ku­bieke meter. Maar na definitieve berekeningen bleek dat veel te klein. In totaal moet er meer dan 2500 m ³ berging komen. De ge­meente heeft een reeks van maat­regelen om het probleem op te los­sen. Zo bestaan de werkzaamhe­den onder meer uit de aanleg van bergingskelders ( bij Hydra en Andromeda), hemelwaterriool, ro­buuste roostergoten, doorlatende verharding en diverse afkoppelin­gen. Wanneer het werk precies be­gint, is nog niet bekend.

Bron: Brabants Dagblad