Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, september 23, 2011

Zorgen over risico’s Sweensstraat-West

KAATSHEUVEL – De financiële risi­co’s rond het grote bouwplan Sweensstraat-West in Kaatsheuvel baren de politiek in Loon op Zand flinke zorgen.

Vooral het instorten van de wo­ningmarkt vormt een forse bedrei­ging voor het project. De gemeen­te mikt nu op een opbrengst van minstens 3 miljoen euro. Dat geld is hard nodig voor andere grote plannen in de gemeente, met na­me voor het project Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel.

De gemeenteraad stemde gister­avond in met een aanvullend kre­diet van 250.000 euro voor de voorbereidingen van het project Sweensstraat-West. Het plan be­helst de bouw van zo’n 400 à 450 woningen in het gebied tussen de Erasstraat, Rechtvaart en Sweens­straat. De gemeente hoopte eerder zo’n 6 miljoen aan opbrengsten binnen te slepen met dit bouwpro­ject. Maar dat streefbedrag is in­middels al gehalveerd.

De politiek vraagt zich af welke ri­sico’s allemaal nog op de loer lig­gen voor het project. „Er is zwaar weer op komst”, stelde raadslid Mieke Broeders (CDA). Ze wees daarbij onder meer op de grillige woningmarkt. „ De miljoenen van dit project zijn keihard nodig voor het Bruisend Dorpshart”, stelde ze.

Wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3) benadrukte dat de risico’s van het project Sweensstraat-West nu zo veel mogelijk in beeld ge­bracht worden. Daarbij moet ook gekeken worden naar eventuele an­dere ( grotere) bouwplannen in de gemeente.

Corné van den Dries (VVD) wierp bij de wethouder de vraag op of het project wellicht niet (even) stil­gelegd zou moeten worden, wach­tend op betere tijden op de wo­ningmarkt. „Misschien levert het plan over enkele jaren weer miljoe­nen méér op.” Voorlopig gaan alle voorbereidin­gen voor het project Sweens­straat- West in ieder geval gewoon door. Bertus Kemmeren (Gemeen­tebelangen) waarschuwde er gister­avond voor om de kosten van het project niet uit de hand te laten lo­pen.

De voorbereidingskosten voor het grote bouwplan bleken tot nu toe namelijk een ton hoger dan ver­wacht. Zo is in de jaren 2008 en 2009 veel extra geld uitgegeven aan ambtelijke uren voor bijvoor­beeld overleg met provincie en on­derzoeken. Ook de grondverwer­ving voor het project bleek niet eenvoudig.

Volgens Van Eijkeren heeft het veel tijd en inspanning gekost om die financiële cijfers allemaal bo­ven tafel te krijgen. Maar het pro­ject Sweensstraat-West is helemaal doorgelicht en nu ‘administratief gezien’ onder controle, benadruk­te de wethouder.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster