Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 25, 2011

Clubs: ‘Hou sport betaalbaar’

KAATSHEUVEL – Een flink aantal sportverenigingen komt in het ge­weer tegen de dreigende bezuini­gingen van de gemeente Loon op Zand. Ze vrezen voor nog hogere contributies als het voorstel niet van tafel gaat.

„ En dat is onverantwoord”, schrij­ven ze in een brief aan gemeente­raad en college, die is ondertekend door DESK, Berkdijk, Uno Animo, Blauw Wit ‘81 (voetbal), DES ( hockey), HV Desk ( handbal), Condor (volleybal), SVK ( badmin­ton) en Son Starz ‘81 ( basketbal).

De gemeente wil 25.000 euro be­zuinigen op sport en cultuur. Daar­bij wordt ook gekeken naar de jeugdsportsubsidies. „ De gemeen­te wil voorkomen dat kinderen constant achter de computer zit­ten of op straat hangen”, aldus Peter Roelen, voorzitter van vv DESK en woordvoerder namens de clubs. „Dan moet je van de jeugdsportsubsidies afblijven. Een sport moet voor iedereen betaal­baar blijven.” Ook vindt hij het van weinig waardering getuigen voor al die vrijwilligers die voor de sportende jeugd in touw zijn.

De clubs voelen zich volgens eigen zeggen op het verkeerde been ge­zet. Een van de bezuinigingsmaat­regelen is het afschaffen van de ontvangst van de sportkampioe­nen. Volgens de gemeente staat dat los van de bezuinigingsop­dracht van 25.000 euro, maar daar denken de sportverenigingen an­ders over. „Wij betreuren het ten zeerste dat u dat nu opeens loskop­pelt”, schrijven ze in de brief aan de gemeente. „Wij willen best ons steentje bijdragen en akkoord gaan met de afschaffing van de ontvangst van de sportkampioe­nen, maar wensen dan wel gevrij­waard te worden van andere bezui­nigingen.”

Binnenkort neemt de gemeente­raad een besluit over het stoppen van de huldiging van de kampioe­nen en het afbouwen van de subsi­dies voor schoolsportdagen en sporttoernooien. Het college werkt daarnaast nog aan een voor­stel om 25.000 euro te bezuinigen op het programma Sport en Cul­tuur. „Mogelijk heeft dat conse­quenties voor de sportverenigin­gen”, stelt de gemeente.

Verantwoordelijk wethouder Wil Ligtenberg was niet bereikbaar voor commentaar.

Sportclubs uiten zorgen over bezuinigingsplannen van ge­meente Loon op Zand en vre­zen hogere contributies.

Sportclubs zoeken bezuini­ging in afschaffen huldiging kam­pioenen, maar volgens gemeen­te is dat niet voldoende.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster