‘Kennis heemkunde wordt genegeerd’
Regionaal- Nu de eindrapportage in beeld komt van alle cultuurhistorische kaarten voor tien gemeenten in de regio Eindhoven, Langstraat en het Groene Woud, is er ongezouten kritiek ontstaan in de cultuurhistorische hoek over de aanpak van historicus Sjef Hendrikx. Met name plaatselijke heemkundekringen steigeren, omdat ze naar eigen zeggen nauwelijks of niet betrokken worden bij gemeentelijke cultuurhistorische kaarten, die straks de onderlegger gaan vormen voor het cultuurhistorisch beleid van deze gemeenten.
Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, maar ook Jan Franken, bestuurslid Brabants Heem vrezen dat de genoemde gemeenten straks met een ‘waardeloze historische kaart in de maag zitten, waarmee het cultuurhistorisch beleid jaren wordt teruggeworpen’.
Een aantal gemeenten in het Groene Woud, de Langstraat en de regio Eindhoven hebben een externe historicus ingehuurd om voor hen ‘de gemeentelijke cultuurhistoriekaart’ te maken.
Het gaat om dr. Sjef Hendrikx uit Rozendaal (Gelderland). Gezamenlijk hebben deze gemeenten 100.000 euro uitgetrokken om voor Dongen, Loon op Zand, Oisterwijk, Son en Breugel, Heusden, Haaren, Best, Schijndel, Vught en Sint-Michielsgestel dat werk uit te voeren.
„Het werk van de uitvoerder is beneden de maat. Heemkundekringen) zijn niet te spreken over de aanpak. Pas op het allerlaatste moment worden deze clubs ingeschakeld. Hiermee miskent Hendrikx de kwaliteit en kennis van deze soms professionele en vaak semi- professionele mensen”, zegt Bijsterveld.
Jan Franken van Brabants Heem beaamt dat. „We hebben al flinke bijval gehad van heemkundekringen, zoals die van Gestel en Loon op Zand. In alle voorwerk van Hendrikx staan volop fouten en omissies. En er is geen recente literatuur verwerkt in de stukken”, zegt Franken.
De heemkundekring De Ketsheuvel geeft aan dat Hendrikx namen op de lijst heeft staan van panden die allang gesloopt zijn. En rijksmonument De Eendragt (molen) is vergeten.De heemkunde in Dongen geeft aan dat Hendrikx eeuwen Dongense geschiedenis is vergeten te beschrijven (veertiende eeuw en laatste 200 jaar).
Sjef Hendrikx is erg verbaasd over alle kritiek. „ Ik zag bij de SRE- gemeenten zoals Oirschot hoe het er aan toe ging. De heemkunde daar kwam met 450 pagina’s aan goedbedoelde informatie, voorafgaand aan het samenstellen van de kaart. Dat wilde ik niet. Heemkundekringen hebben kundige mensen. Maar van al die gedetailleerde informatie kan ik maar een tiende gebruiken. Dat schept verwachtingen. En ik denk dat er zeer grote verwachtingen zijn gewekt. Omdat ik anders werk, is het niet naar de zin van sommige heemkundigen die me zwart maken en dus is het ineens oorlog.”
Hendrikx zegt onverstoorbaar verder te werken aan de kaarten, ondanks alle kritiek. „ Ik werk heel methodisch. De kaarten moeten instrumenten zijn voor gemeenten om afwegingen mee te maken. Het is geen beleid. Ik leg voor mijn werk verantwoording af aan de Stichting Behoud Brabantse Monumenten, dat is mijn opdrachtgever. Ook de provincie toetst mijn werk. Niet de heemkundekringen.”
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Domien van der Meijden
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home