Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 18, 2011

‘ De ziekte van één persoon kan al probleem zijn’

KAATSHEUVEL – Van een herinde­ling wil de gemeente Loon op Zand nog altijd niets weten. Maar het besef is er wel dat ze in haar ééntje (te) kwetsbaar is. „ Als één ambtenaar uitvalt, zit je soms al met een probleem”, geeft burge­meester Wim Luijendijk maar een praktisch voorbeeld. „ Er is niet al­tijd meteen een vervanger die het werk kan overnemen. Dat zorgt voor vertraging.” Loon op Zand (23.000 inwoners) wil nu sterker worden door een zeer innige sa­menwerking met Waalwijk (46.000 inwoners) aan te gaan. Het gaat hier niet om half werk.

Over enkele jaren willen Loon op Zand en Waalwijk één gemeente­lijke organisatie ( backoffice) heb­ben, die werkt voor beide gemeen­ten. Een ingrijpende operatie, al­dus Luijendijk, maar wel noodza­kelijk. „We moeten nu alle zeilen bijzetten om de taken uitgevoerd te krijgen. Met meer volume moet dat makkelijker worden. De ambte­naren in de gemeente Loon op Zand zien dat belang ook wel in. Alleen willen ze natuurlijk wel we­ten hoe zo’n plan precies wordt uitgevoerd.”

Samenwerking tussen gemeenten is logisch, vindt Luijendijk. Ze zien steeds meer taken op zich afko­men en worden vaak met dezelfde problemen geconfronteerd.

Het lijkt daarom logisch om als ge­meenten de handen ineen te slaan en niet allemaal afzonderlijk aan rapporten en oplossingen te wer­ken, zoals dat tot voor kort nogal eens gebeurde.

„ Dat besef groeit snel”, weet de Loonse burgemeester. Voor een echt vergaande samenwerking kiest Loon op Zand voorlopig al­leen voor Waalwijk. „ Afstemmen van beleid kost veel tijd. Iedereen werkt anders. OokWaalwijk.”

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster