Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, oktober 15, 2011

Peuterspeelzaal roert zich

KAATSHEUVEL – De peuterspeelza­len in Kaatsheuvel en Loon op Zand maken zich ernstige zorgen over de dreigende bezuinigingen van de gemeente. Ze vrezen voor een mindere kwaliteit van de op­vang en het voortbestaan van de peuterspeelzalen. Volgens wethou­der Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) wordt nog goed gekeken naar mogelijke bezuinigingen op het peuterspeelzaalwerk. Het geld wordt vooral gezocht in het terug­brengen van het aantal professio­nele krachten. De gemeente moet vanaf 2013 fors extra bezuinigen. Het college vindt het een serieuze optie de bijdrage van 261.000 euro voor het peuter­speelzaalwerk te korten: oplopend tot een bedrag van 111.000 euro. Een definitief besluit daarover valt pas volgend jaar, maar de peuter­speelzalen nemen nu al duidelijk stelling tegen de bezuinigingsplan­nen.

In brieven aan college en gemeen­teraad uiten de peuterspeelzalen ‘ t Vaertje, Villa Kakelbont (Kaatsheu­vel) en Piggelmee (Loon op Zand) hun grote zorgen over de toe­komst. „ Mochten deze bezuini­gingsplannen doorgaan, dan heeft dat grote gevolgen voor de kwali­teit en het voortbestaan van de peuterspeelzalen binnen onze ge­meente. Een grote groep kinderen blijft dan verstoken van het peuter­speelzaalaanbod”, schrijven ze.

De oudercommissie van Piggel­mee trekt ook bij de politiek aan de bel. Ze heeft begrepen dat de raad 10 november mogelijk een be­sluit gaat nemen, waardoor de peu­terspeelzaal misschien wel dicht moet. „Het ongelooflijke verhaal is dat er nu zelfs een wachtlijst met kindjes is”, schrijven de ouders aan het college. Ligtenberg stelt de oudercommissie gerust. De slui­ting van de enige peuterspeelzaal in het dorp Loon op Zand wordt niet de uitkomst van de politieke discussie in november, benadrukt hij. „We nemen de tijd om even­tuele bezuinigingen verder te on­derzoeken en te kijken hoe we met minder geld een goede peuter­speelzaalopvang houden. Volgend jaar worden pas echt de keuzes ge­maakt”, legt Ligtenberg uit.

Volgens hem zijn de kwaliteit en het ambitieniveau van het peuter­speelzaalwerk in Loon op Zand hoog in vergelijking met andere ge­meenten en wordt met relatief veel professionele krachten ge­werkt. Een serieus scenario is om een van de twee betaalde groeps­leidsters te gaan vervangen door een vrijwilliger. Dat heeft de voor­keur boven het verhogen van de ouderbijdragen en het mogelijk sluiten van vestigingen.


Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster