Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 14, 2011

Actie tegen bezuiniging bibliotheek Loon op Zand

LOON OP ZAND – Inwoners van Loon op Zand vrezen hun biblio­theek kwijt te raken door de grote bezuinigingsplannen van de ge­meente. In het dorp is een handte­keningenactie gestart voor het be­houd van de bieb. Volgens wethouder Wil Ligten­berg (Lijst Loon op Zand) is de toe­komst van de bibliotheek inder­daad onzeker. „ Maar onze intentie is om in Kaatsheuvel én Loon op Zand een bibliotheekvoorziening te houden”, benadrukt hij. „ Alleen willen we onderzoeken in welke vorm dat kan voor veel minder geld.”

Volgens Peter van Lith, initiatiefne­mer van de actie in Loon op Zand, is het belangrijk dat inwoners nu al duidelijk stelling nemen tegen een eventuele sluiting van de bibli­otheek. Daarom zijn handtekenin­genlijsten neergelegd bij de biblio­theek. Achter de ramen van het pand prijkt groot de tekst BIBLIO­THEEK SLUITEN? ZEG NEE! Bij de ingang hangen teksten, waarop bezoekers gewaarschuwd worden dat ‘de gemeente deze deuren voorgoed wil sluiten’ en wordt ge­vraagd stelling te nemen tegen de­ze ‘domme en volstrekt onbegrij­pelijke bezuinigingen.’ Volgens Van Lith heeft de biblio­theek hem de ruimte gegeven om op die manier aandacht te vragen voor de burgeractie, maar is het geen actie van het bibliotheekper­soneel zelf. Naast de teksten en handtekeningenlijsten bij de biblio­theek heeft hij de zaak ook onder de aandacht gebracht van scholen. „Dit leeft echt erg in het dorp”, stelt Van Lith. „Het zou heel slecht zijn als zo’n belangrijke voorzie­ning in het dorp verdwijnt. Heel veel jongeren en ouderen maken er gebruik van. Ik hoop minstens duizend handtekeningen in te za­melen.” Die wil hij overhandigen bij de begrotingsvergadering.

Er komt waarschijnlijk pas vol­gend jaar meer duidelijkheid over de toekomst van de bibliotheek. Vanaf 2013 moet de gemeente extra bezuinigen om de begroting op orde te krijgen. Een van de op­ties is om de bijdragen voor het bi­bliotheekwerk af te bouwen van ruim 475.000 euro naar 150.000 eu­ro. Volgens Bibliotheek Midden-Brabant zou dat het einde van de bibliotheken in Kaatsheuvel en Loon op Zand betekenen. Sectordi­recteur Peter Kok stak gisteravond zijn boosheid niet onder stoelen of banken bij de raadsbrede com­missievergadering. „Een waardevol­le bibliotheekvoorziening wordt zo in één klap weggevaagd.” Als deze bezuiniging doorgaat, kan de bibliotheek Midden-Brabant de kwaliteit niet meer garanderen, waarschuwde Kok. „ En we trek­ken ons dan terug uit de gemeente Loon op Zand.”

Ligtenberg kan zich de teleurstel­ling en boosheid van de instantie voorstellen. „ Maar wij hebben te maken met onze financiële situa­tie. Daarom willen we onderzoe­ken of goedkopere alternatieven voor het bibliotheekwerk haalbaar zijn, zonder dat we echt door een ondergrens zakken.”

Bron:Brabants Dagblad Auteur:Michel Koster