Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, oktober 11, 2011

Kerkhof in Kaatsheuvel mag niet verdwijnen

KAATSHEUVEL – Het kerkhof van de paters aan de Antoniusstraat in Kaatsheuvel moet behouden blij­ven. Het provincialaat missionaris­sen van de Heilige Familie krijgt geen toestemming de begraaf­plaats te ruimen. Van de gemeente Loon op Zand mag de begraaf­plaats vanwege de unieke cultuur­historische waarden niet verdwij­nen. De paters van de ‘Heilige Fa­milie’ moeten nu een oplossing vinden voor het onderhoud van het terrein; het kerkhof is namelijk aan het verpauperen.

De begraafplaats ligt wat verscho­len op het terrein van zorgcen­trum De Vossenberg. Het is ver­deeld in tweeën: één voor bewo­ners van het bejaardenhuis en één voor paters van de Heilige Familie. Vooral dat laatste kerkhof met ruim 50 graven, calvarieberg en beelden van Johannes en Maria heeft cultuur-historische waarde en is gemeentelijk monument. Het oudste graf is ruim 85 jaar oud. De paters hebben de gemeen­te gevraagd de begraafplaats te mo­gen ruimen. De overblijfselen zou­den herbegraven worden op een begraafplaats in Teteringen. Het provincialaat missionarissen van de Heilige Familie wijst erop dat sinds 1998 niemand meer op het bewuste kerkhof begraven is. Ook zou het aantal bezoekers minimaal zijn. Naar aanleiding van het ver­zoek van de paters heeft de monu­mentencommissie advies uitge­bracht: de begraafplaats vervult sa­men met de bidlanen en kapel unieke cultuurhistorische waarden in de geschiedenis van Kaatsheu­vel. Als de begraafplaats behouden moet blijven, willen de missiona­rissen van de Heilige Familie het onderhoud tegen betaling over­doen aan de gemeente. Maar ook met dat verzoek vangen ze bot: de gemeente heeft onvoldoende capi­citeit en kunde om zo’n begraaf­plaats te onderhouden. De monu­mentencommissie dringt aan op goede afspraken over het onder­houd met de missionarissen van de Heilige Familie en wooncorpo­ratieWSG, eigenaar van de grond.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Michel Koster