Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, oktober 09, 2011

"Nu snel gaan bouwen voor middeninkomens"

Langstraat– Ook de woning­markt in Midden-Langstraat zit op slot. Daarom gaan Loon op Zand, Waalwijk en Heusden een poging doen om de woningbouw een im­puls te geven. Ze richten zich daar­bij met name op woningen voor mensen met een middeninkomen (33.000 tot 43.500 euro).

Voor deze groep zijn onvoldoende goedkope koopwoningen en be­taalbare huurwoningen beschik­baar. Door de nieuwe wetgeving komen mensen met een inkomen vanaf 33.000 euro niet meer in aan­merking voor een sociale huurwo­ning. Kopen is voor hen vaak geen optie, omdat ze de financiering niet rond kunnen krijgen.

Het streven van de drie gemeen­ten is meer woningen te bouwen voor vooral de lage middeninko­mens, zo bleek bij een conferentie in Waalwijk. Daarbij kwam een concreet voorstel op tafel om coö­peratieve woningverenigingen op te richten als sleutel die de woning­markt moet openen. Bij een coöpe­ratieve woningvereniging investe­ren de leden/ huurders bijvoor­beeld 4000 tot 5000 euro zelf in de bouw van hun woningen. Dat maakt het voor beleggers aantrek­kelijker om geld in een bouwpro­ject te steken, omdat hun finan­ciële risico hierdoor lager wordt. De leden/ huurders zijn aandeel­houders van de coöperatie. Door eigen geld in te brengen, moet er een betaalbare huur uit de bus rol­len. Dat geldt helemaal als de ge­meenten bijvoorbeeld een korting op de grondprijs geven. Na de con­ferentie meldden zich beleggers, bouwers en makelaars die met de gemeenten de mogelijkheden gaan onderzoeken.

In Waalwijk is Landgoed Driessen in beeld als mogelijke locatie. Loon op Zand heeft nog geen con­crete locaties, maar wil wel mee­werken aan het onderzoek.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Sjaak Koolen