Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 12, 2011

UITKERINGEN Regio gaat tegen de trend in

KAATSHEUVEL – Het aantal bij­standsuitkeringen in de gemeen­ten Loon op Zand, Waalwijk en Heusden is in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 7 procent gedaald. De drie gemeen­ten wijken daarmee af van het lan­delijke beeld, dat over het alge­meen een sterke stijging laat zien.

Bij de middelgrote gemeenten be­horen Heusden en Waalwijk tot de tien grootste dalers van Neder­land. Loon op Zand scoort goed bij de kleine gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onder­zoeksbureau APE.

Volgens de jongste cijfers van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Midden-Langstraat (ISD) kwamen de drie samenwerkende gemeen­ten begin dit jaar nog uit op 1270 bijstandsuitkeringen. Eind septem­ber stond de teller op 1181. Lande­lijk gezien was in dezelfde periode sprake van een toename van het aantal bijstandsuitkeringen met 4 procent.

In Waalwijk nam het aantal bij­standsuitkeringen sinds 1 januari af van 618 naar 586. Heusden liet een daling zien van 461 naar 415 en Loon op Zand van 191 naar 181.

De ISD is tevreden. Volgens een woordvoerder is de daling van het aantal bijstandsuitkeringen gun­stig in deze tijd van financiële zor­gen. Door de recessie kwamen de Nederlandse gemeenten vorig jaar geld te kort op het budget voor de uitkeringen. Het is nu al duidelijk dat dit jaar hetzelfde probleem dreigt. De regionale sociale dienst zet daarom sterk in op het beper­ken van de instroom in de bij­stand en het bevorderen van de uitstroom naar werk.

„ Ondanks de economische tegen­wind zijn we succesvol met die ac­ties. Het aantal klanten is immers minder geworden. Maar hoe het in de nabije toekomst zal gaan, dat is moeilijk te zeggen.”

Bron:Brabants Dagblad Auteur:Sjaak Koolen