Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 12, 2011

Burgers vaker in touw voor eigen wijk

KAATSHEUVEL – Het aantal initiatie­ven en activiteiten in wijken en straten in de gemeente Loon op Zand is de afgelopen jaren fors toe­genomen. Volgens burgemeester en wethouders is daarmee een be­langrijk doel van het ‘wijkgericht werken’ bereikt. „ Al die activitei­ten in de wijk werken als een olie­vlek”, aldus wethouderWil Ligten­berg (Lijst Loon op Zand). „In steeds meer straten en wijken ko­men nu initiatieven van de grond.”

Het college wil dan ook doorgaan met het wijkgericht werken, alleen de kosten voor de gemeente moe­ten wel omlaag naar zo’n 80.000 euro per jaar: een halvering van het huidige budget.

In 2009 is het wijkgericht werken ingevoerd. Gemeente, wooncorpo­ratie Casade, welzijnsorganisatie Triangel de Twern en politie heb­ben daarvoor de handen ineen ge­slagen. Het doel is om samen met bewoners de leefbaarheid van de buurt in stand te houden of te ver­beteren. Uit de evaluatie van het wijkgericht werken blijkt dat inwo­ners best bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken voor hun buurt, als ze daartoe maar gestimu­leerd worden. „ Al is de ene buurt uiteraard actiever dan de andere”, stelt Ligtenberg vast. De afgelopen jaren zijn de nodige activiteiten van de grond gekomen: van bij­voorbeeld het opknappen van de eigen buurt of groen, het oprich­ten van buurtpreventieteams tot het organiseren van feesten. „Men­sen leren elkaar op die manier ken­nen en dat is belangrijk”, meent Ligtenberg. „Ook het gevoel van veiligheid kan op die manier ver­groot worden.” Toch zijn er ook nog wel wat ‘ob­stakels’. Volgens de gemeente heb­ben groepen buurtbewoners soms tegenstrijdige belangen. „ Dat staat soms een daadkrachtige aanpak in de weg.” Ook is het volgens Ligten­berg belangrijk dat bewoners niet afgeschrikt worden door een te­veel aan regels als ze iets willen op­zetten. Maar al met al spreekt de wethouder van een ‘succes’.

Het wijkgericht werken leverde gis­teravond weinig discussie op bij de raadsbrede commissie in Loon op Zand. Wel was de grote vraag of het beleid niet gaat lijden onder een forse bezuiniging op het bud­get. Volgens Ligtenberg is geld te besparen door zaken anders te or­ganiseren. Daarover gaat het colle­ge ook in overleg met andere par­tijen, zoals Casade, die ook geld steken in het wijkgericht werken.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster