Burgers vaker in touw voor eigen wijk
KAATSHEUVEL – Het aantal initiatieven en activiteiten in wijken en straten in de gemeente Loon op Zand is de afgelopen jaren fors toegenomen. Volgens burgemeester en wethouders is daarmee een belangrijk doel van het ‘wijkgericht werken’ bereikt. „ Al die activiteiten in de wijk werken als een olievlek”, aldus wethouderWil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand). „In steeds meer straten en wijken komen nu initiatieven van de grond.”
Het college wil dan ook doorgaan met het wijkgericht werken, alleen de kosten voor de gemeente moeten wel omlaag naar zo’n 80.000 euro per jaar: een halvering van het huidige budget.
In 2009 is het wijkgericht werken ingevoerd. Gemeente, wooncorporatie Casade, welzijnsorganisatie Triangel de Twern en politie hebben daarvoor de handen ineen geslagen. Het doel is om samen met bewoners de leefbaarheid van de buurt in stand te houden of te verbeteren. Uit de evaluatie van het wijkgericht werken blijkt dat inwoners best bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken voor hun buurt, als ze daartoe maar gestimuleerd worden. „ Al is de ene buurt uiteraard actiever dan de andere”, stelt Ligtenberg vast. De afgelopen jaren zijn de nodige activiteiten van de grond gekomen: van bijvoorbeeld het opknappen van de eigen buurt of groen, het oprichten van buurtpreventieteams tot het organiseren van feesten. „Mensen leren elkaar op die manier kennen en dat is belangrijk”, meent Ligtenberg. „Ook het gevoel van veiligheid kan op die manier vergroot worden.” Toch zijn er ook nog wel wat ‘obstakels’. Volgens de gemeente hebben groepen buurtbewoners soms tegenstrijdige belangen. „ Dat staat soms een daadkrachtige aanpak in de weg.” Ook is het volgens Ligtenberg belangrijk dat bewoners niet afgeschrikt worden door een teveel aan regels als ze iets willen opzetten. Maar al met al spreekt de wethouder van een ‘succes’.
Het wijkgericht werken leverde gisteravond weinig discussie op bij de raadsbrede commissie in Loon op Zand. Wel was de grote vraag of het beleid niet gaat lijden onder een forse bezuiniging op het budget. Volgens Ligtenberg is geld te besparen door zaken anders te organiseren. Daarover gaat het college ook in overleg met andere partijen, zoals Casade, die ook geld steken in het wijkgericht werken.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home