Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, oktober 01, 2011

Koninklijke onderscheiding voor Ad Dankers

Loon op Zand - Vanmiddag, zaterdag 1 oktober, 14.00 uur reikte burgemeester Wim Luijendijk een Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit aan de heer A.M.J.M. Dankers (Ad).

De uitreiking was in het gildehuis van gilde St. Ambrosius aan de Klokkenlaan in Loon op Zand.

Ad Dankers (65) zet (zette) zich voor het gilde St. Ambrosius in als wedstrijdleider handboogschieten (1967-2010). Hij was wekelijks actief tijdens de competitieronden, voor zowel de jeugd als de volwassenen.

Daarnaast was hij betrokken bij de organisatie van de diverse jaarlijkse activiteiten, de begeleiding van schutters op de gildedagen (2 a 3 keer per jaar) en bij het Koningschieten (eenmaal in de 4 jaar). Hij heeft met name veel tijd gestoken in de begeleiding van de jeugd. Samen met de schutters heeft de heer Dankers het schietreglement opgesteld. Hij was bovendien secretaris van de club “handboogschieten”(1967-1986). Ook zette hij zich in bij de organisatie bij de gildefeesten, die Gilde St. Ambrosius organiseerde ter gelegenheid van hun 200-, 215- en 225-jarig jubileum. In 2010 heeft Ad Dankers zijn taken als wedstrijdleider neergelegd, maar hij is nog steeds beschikbaar als mentor en vraagbaak voor zijn opvolgers.

Ad Dankers was sinds 1970 bovendien Overheidslid (Koning in 2007). Nu, na meer dan 40 jaar legt hij ook deze functie neer. Door zijn grote kennis van het gilde en de geschiedenis was hij in staat het gilde te wijzen op tradities en waarden. Ook heeft hij als Overheidslid St. Ambrosius vertegenwoordigd binnen de gemeente en binnen het gildewezen, met name binnen de Kring Maasland.